Csíki-medence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csíki-medence
A Csíki-medence Csíkszeredánál
A Csíki-medence Csíkszeredánál
Ország Románia
Elhelyezkedése
Csíki-medence (Románia)
Csíki-medence
Csíki-medence
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 22′, k. h. 25° 47′Koordináták: é. sz. 46° 22′, k. h. 25° 47′
A Csíki-medence Csíkszeredánál
Egy horgász az Olt folyónál

A Csíki-medence (románul Depresiunea Ciucului) egy 600-700 m magasságban elterülő hegyközi medence a Keleti-Kárpátokban, Romániában, Hargita megyében, az egykori Csík vármegye területén. A Hargita-hegység és a Csíki-havasok között húzódik. Észak-dél irányú, hossza 60 km, legnagyobb szélessége 10 km, átfolyik rajta az Olt. Három részre oszlik: Felcsík, Középcsík és Alcsík. A Csíki-medencét a Tolvajos-hágó (985 m) köti össze Székelyudvarhellyel, a Marosfői-hágó (891 m) a Gyergyói-medencével, a Gyimesi-hágó (1159 m) a Tatros völgyével, a Nyerges-tető (878 m) a Kászoni-medencével és a tusnádfürdői Olt-szoros Háromszékkel.

Népesség[szerkesztés]

A Csíki-medencét főleg székelyek lakják. Románok csak Balánbányán, Csíkszeredában, Lóvészen és Tusnádfürdőn élnek.

Települések[szerkesztés]

Felcsík[szerkesztés]

Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkjenőfalva, Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras.

Középcsík[szerkesztés]

Lóvész, Ajnád, Csíkszentmihály, Vacsárcsi, Csíkrákos, Csíkszépvíz, Göröcsfalva, Csíkborzsova, Csíkszentmiklós, Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíkdelne, Csaracsó, Csíkpálfalva, Csíkcsomortán, Csobotfalva, Csiba, Csíkszereda, Fitód, Hosszúaszó, Csíkszentlélek, Csíkmindszent, Zsögödfürdő.

Középcsík tulajdonképpen kitalálmány, hisz földrajzilag pontosan nem határolható le és egyház-kerületileg sem létezett, nem létezik. Orbán Balázs szerint is: „A tulajdonképi Csíkot elnevezésileg a kormányzatilag is két részre, Fel- és Al-Csíkra osztották, és ezen felosztályt természeti határvonalok jelölték, mert Csík-Szeredán alól, hol Felcsík végződik, az Oltnak addig tágas tere ujból elszorul, a két oldali havasokból kifutványok nyulván le, melyek az Oltot ismét szük völgybe ágyalják. Ezen szorulat a zsögödi szoros, mely Fel-Csíkot Al-Csíktól különíti el.”[1] Valóban közigazgatási szempontból létezett olyan felosztás is, amely a Csíki-medencét csak két részre tagolja: Felcsíkra és Alcsíkra. Ebben az értelmezésben a Középcsíki-medence Felcsíknak a része. Földrajzi szempontból viszont jól elhatárolódik a Csíkrákosi- és a Zsögödi-szorosok közé zárt Középcsíki-medence, néprajzilag is mutat eltéréseket Felcsíkhoz képest, és elég gyakran lehet találni, különösen régebbről olyan írott adatokat, ahol Középcsíkot külön nevesítik. Két mikrozónára tagolódik: Középcsíki Olt mente és Középcsíki Hegyalja. [2]

Alcsík[szerkesztés]

Pottyond, Csíkménaság, Ménaságújfalu, Csíkszentgyörgy, Csíkbánkfalva, Kotormány, Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csatószeg, Csíkcsekefalva, Csíkkozmás, Csíkverebes, Tusnád, Lázárfalva, Újtusnád, Tusnádfürdő.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]