Parázsszemű pontylazac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Parázsszemű pontylazac
Head-&-Tail-Light-Tetra.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak
(Actinopterygii)
Rend: Pontylazacalakúak
(Characiformes)
Család: Pontylazacfélék (Characidae)
Nem: Hemigrammus
Faj: H. ocellifer
Tudományos név
Hemigrammus ocellifer
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Parázsszemű pontylazac témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Parázsszemű pontylazac témájú kategóriát.

A parázsszemű pontylazac (Hemigrammus ocellifer) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Guyana, Suriname, Francia-Guyana folyóinak és az Amazonas vízgyűjtő területének lakója, legtöbbször a középső vízrétegekben úszik.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 4-5 centiméter. Teste ezüstösszürke, a szeme fölött látható egy vörös folt (innen a neve). A farokúszó villás, a zsírúszó mögött egy apró arany színű folt van, a faroktőnél található sárga és fekete folt alapján a faj könnyen azonosítható. A gerincoszlop jól látható.

Életmódja[szerkesztés]

Mindenevő, az apró vízi élőlényeket részesíti előnyben. Csapathal, kisebb rajban él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarok megállapítása egyszerű, mivel a nőstények nagyobbak és testük nagyon duzzadt, különösen, amikor ikrázásra készülnek. A többi pontylazachoz hasonlóan kell szaporítani. A tenyésztendő párt estefelé egy 5-10 literes medencébe helyezzük 2-3 napra, ezalatt legtöbbször sikeresen leívnak. Az ívatómedencébe helyezzünk egy kisebb növényt, jávai mohát. Az ivadékok az első napokban keveset mozognak, nagyon apró eleséggel kell őket felnevelni.

Tartása[szerkesztés]

Sötét háttér és dús növényzet előtt jól mutat. Békés természetű, más pontylazacokkal társítható. A 23-26 fokos víz az ideális a számára, a neonhalhoz hasonlóan nem kedveli a túl meleg vizet. Csapathalak, minél többen vannak, annál jobban érzik magukat, de ehhez elegendő helyre is szükségük van. Tartásához legalább 60 literes akvárium szükséges, ebben 6-8 hal tartására elegendő a hely. pH: 5-7 a vízkeménység: 4-12 Nk°

Forrás[szerkesztés]