Pani ca meusa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
pani câ meusa
Szicíliai pani câ meusa felszolgálva
Szicíliai pani câ meusa felszolgálva
Más névenpane c'a meusa
Típusstreet food
Nemzet, országOlaszország
Gyártás helyeSzicília
Alapanyagokkenyér, lép, máj, borjú tüdő, sajt[1]
Fűszerekbors, citrom
Kalória (1 adag)380
Ismertebb receptekPane con la milza
Pani ca meusa
Vastedda – Pane ca’ meusa
A Wikimédia Commons tartalmaz pani câ meusa témájú médiaállományokat.

Szicíliaiul Pani câ meusa (fonetikusan: ˈpaːnɪ kaː ˈmɛʊsa) vagy olaszul panino con la milza (magyarul lépes szendvics) palermói tradicionális ételkülönlegesség: sült borjúbelsőségekkel töltött szendvicsféle.[1]

Készítése[szerkesztés]

Pani câ meusa árus

Az étel helyben készül puha szezámmaggal megszórt gömbölyű zsemlével,[* 1] ritkábban a kalácshoz hasonlító mafaldine-val,[2] mely borjú belsőségekkel: léppel, májjal, illetve tüdővel van megtöltve.[1] A belsőségeket egészben főzik meg, illetve párolják, majd keskeny csíkokra szeletelik és szalonnazsíron hosszan sütik. A szendvicsbe a belsőségek mellé reszelt caciocavallo sajtot vagy ricottát tesznek, illetve citromot és borsot.[3] A ricottával készített étel neve maritatu, a sajt, illetve ricotta nélkülié pedig schettu.[4]

Történet[szerkesztés]

Az étel története a középkorig vezet vissza, amikor a palermói zsidó kóser mészárosok vallási előírások miatt nem kaphattak kárpótlást a megmaradt belsőségekre, melyeket aztán sajttal együtt zsemlébe töltve értékesítettek tovább. Miután Katolikus Ferdinánd aragóniai és szicíliai király 1492-től erőteljesen üldözni kezdte a zsidókat, a sajtkészítők folytatták ezt a fajta ételkészítést. A belsőségek fogyasztása elterjedt volt Palermóban, különösen azokban a közösségekben, ahol nemesek is éltek és az ő húsfogyasztásuk kapcsán megmaradó vágóhídi selejtet, maradékot is elfogyasztották.[5]

Általában mozgóárusoknál lehet kapni Palermo nagyobb piacain (mint pl. a Vucciria vagy a Ballarò), de már néhány szicíliai ételekre specializált olasz csemegeüzletekben, illetve street food fesztiválokon is kapható.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. vastedda vagy vastella a zsemle neve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Olaszország streetfood mennyország (is) (magyar nyelven). olaszmamma.blog.hu , 2016. október 10. (Hozzáférés: 2020. február 15.)
  2. Mafalda siciliana: il pane tipico dell'Isola, ecco la sua storia (olasz nyelven). Palermo Food , 2019. január 15. [2019. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 15.)
  3. Carlo Cracco. Sicilia – La grande cucina italiana (olasz nyelven). Corriere della Sera (2014). ISBN 978-8861-266-919 
  4. Simon Majumdar. Eat My Globe: One Year to Go Everywhere and Eat Everything (angol nyelven). Simon and Schuster, 274–. o. (2009. május 19.). ISBN 978-1-4165-7602-0. Hozzáférés ideje: 2020. február 15. 
  5. Pani cà meusa (pane con la milza) (olasz nyelven). taccuinistorici.it . (Hozzáférés: 2020. február 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a pani ca meusa című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pani câ meusa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.