Pachycrocuta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Pachycrocuta
Evolúciós időszak: Középső pliocén - középső pleisztocén
A Pachycrocuta breviostris rekonstrukciója
A Pachycrocuta breviostris rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Hiénafélék (Hyenidae)
Alcsalád: Hiénaformák (Hyaeninae)
Nem: Pachycrocuta
Kretzoi, 1938
Szinonimák
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Pachycrocuta témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pachycrocuta témájú kategóriát.

A Pachycrocuta az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a hiénafélék (Hyaenidae) családjába tartozó kihalt nem.

Tudnivalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Pachycrocuta a fosszílis hiénák egyike. Ebből a nemből a legtöbbet tanulmányozott faj, a Pachycrocuta brevirostris, amelynek marmagassága elérte a 100 centimétert, testtömege pedig a 190 kilogrammot;[1] ez egy nőstény oroszlán mérete. A valaha létezett legnagyobb hiénáról van szó. A nem fajai a középső pliocén és középső pleisztocén koszakok között éltek, körülbelül 3 millió és 500 ezer évvel ezelőtt. Számos lelőhelye van Eurázsiában és Afrika déli és keleti részén. A legtöbb maradvány töredékes és általában csak a koponyából áll, de a kínai Zhoukoudian mellett olyan üregre találtak, amely arra utal, hogy azt sok évig használták, ezek az ősi, óriás hiénák. Itt sok maradvány került elő.[2]

Az állatok valószínűleg kisebb csapatokban jártak; körülbelül szarvasfélékre vagy ezekkel megegyező méretű zsákmányokra vadászhattak, de időnként, ha többen is összegyültek, ennél nagyobb állatot is elejthettek. Mint a mai hiénák, dögevők is lehettek; sőt a tudósok szerint, ezek az állatok inkább dögevésből éltek, és nem vadászatból, mivel nagy testük miatt nem voltak a leggyorsabb állatok között. A mai foltos hiéna többet vadászik, mint a kihalt rokonai. A Pachycrocuta-fajok élőhelyükről kiszorították, a náluk kisebb, szintén kihalt Pliocrocuta perrierit, amelynek életmódja megegyezett a Pachycrocuta-fajokéval. Gause versengési törvénye szerint, két egyforma életmódú állatfaj nem élhet, ugyanazon az élőhelyen; az alulmaradott faj, vagy kihal vagy úgj ökológiai fülkét foglal el magának.

A Pachycrocuta brevirostris mellett a nembe a következő fajok is tartoznak: Pachycrocuta robusta és Pachycrocuta pyrenaica. E két fajt kevésbé tanulmányosták. Lehet, hogy a Pachycrocuta robusta, valójában a barna hiéna európai alfaja. Egyes tudósok ebbe a nembe helyezik a Pachycrocuta bellax-ot, ennek szinonimája Hyaena bellax, amely egy kihalt óriás csíkos hiéna.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Sorkin, B. 2008: A biomechanical constraint on body mass in terrestrial mammalian predators. Lethaia, Vol. 41, pp. 333–347
  2. Turner, Alan, Antón, Mauricio (1996.). „The giant hyaena Pachycrocuta brevirostris (Mammalia, Carnivora, Hyaenidae)”. Geobios 29 (4), 455–468. o. DOI:10.1016/S0016-6995(96)80005-2.  

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pachycrocuta című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.