Az Orville: Új horizontok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Orville (televíziós sorozat) szócikkből átirányítva)
Az Orville: Új horizontok
(The Orville)
Műfaj
  • televíziós sci-fi
  • televíziós kalandfilm-sorozat
  • televíziós dráma
  • sci-fi
  • vígjáték-dráma

Alkotó
Rendező
Főszereplő
Zeneszerző
  • Bruce Broughton
  • John Debney

Ország
  • USA - USA
Nyelvangol
Évadok3
Epizódok36 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Producer
Részenkénti játékidő44 perc
Gyártó
  • 20th Century Fox Television
  • Fuzzy Door Productions
Forgalmazó
  • Fox Network
Sugárzás
Eredeti adóFox
Eredeti sugárzás kezdete2017. szeptember 10.
Első magyar adóPRIME Disney+
Magyar sugárzás kezdete2018. január 3.
Státuszfut
Kronológia
Kapcsolódó műsorStar Trek
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Orville: Új horizontok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Orville: Új horizontok (eredeti cím: The Orville) 2017-es amerikai televíziós sorozat. A főszerepben Seth MacFarlane látható, aki a show alkotója is volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Ed Mercer mindig is kapitány szeretett volna lenni: amióta besorozták, hajót szeretett volna irányítani. Erre tette fel az életét, jól tanult és sokat dolgozott. Tönkre is ment a házassága emiatt, Kelly Grayson, a felesége megelégelte, hogy sosem volt otthon és az emiatt érzett frusztráció hatására nem tudott ellenállni egy feromonbomba retepszián régész, Darulio szexuális vonzerejének. Mivel a 24. századi ember sem volt még képes addig eljutni, hogy ne tekintse a másik testét a tulajdonának, Ed az affér miatt érzett felháborodásában és fájdalmában kicsit megzuhant, ami a munkáján is meglátszott. A főnökeinek is szemet szúrt ez, már nem bíztak benne, pedig szép pályát jósoltak neki. Mindenki azt hitte, hogy még 40 éves kora előtt egy nehézcirkáló parancsnoka lesz, de mostanra teljesen kiábrándultak belőle. Egy év elteltével Kelly rájön, hogy hibázott és szeretne ismét közelebb kerülni Edhez, ezért ráveszi Ed feljebbvalóját, Halsey admirálist, hogy nevezze ki Edet az Orville megüresedett kapitányi posztjára.

Az Orville egy közepes méretű felfedező-, illetve kutatóhajó. Nemrég nyugalmazták az előző kapitányt, a hajó kellő számú legénységgel rendelkezik, de kell még egy kormányos és egy első tiszt. Mercer a haverját, Malloy hadnagyot ajánlja kormányosnak, aki jobb napjain a flotta egyik legjobb kormányosa, rosszabb napjain viszont hülye dolgokat produkál, például kézi vezérléssel akart megoldani egy kacifántos dokkolást, de leszakadt a raktér ajtaja, ezért neki sincs jó híre, de az admirális elfogadja Mercer ajánlását, de csak akkor, ha Mercer képes őt kordában tartani. Az első küldetés során csatlakozik a legénységhez az új első tiszt is: Kelly Grayson.

Az Orville rangidős tisztjei:

  • Alara Kitan: Ő a hajó biztonsági főnöke. Alara kszelajai, ezért nagyon erős, mivel a Kszelaján az átlagosnál nagyobb a gravitáció, ezért a normál gravitációval rendelkező bolygókon az átlagosnál nagyobb a fizikai ereje.
  • John LaMarr: Ő a navigátor, de nyolcas szintű kormányos is.
  • Bortus: Ő a parancsnokhelyettes, az űrhajó másodtiszte. A moklán fajhoz tartozik, amelynek az az egyik különlegessége, hogy csak hím egyedekből áll, a tojásból kikelt lány egyedeket kéthetes korukig nemváltoztató műtétnek vetik alá. További jellemzőjük, hogy bármit képesek megenni. A párjával, Klydennel utazik a hajón és menet közben kel ki Topa, a lányuk, később fiuk.
  • Dr. Claire Finn: Ő az egészségügyi tiszt. Hihetetlenül képzett, ért a molekuláris sebészethez, a génmanipulációhoz és az elmegyógyászathoz is. Két gyermekkorú fiával utazik a hajón.
  • Isaac: Ő a hajó tudományos és gépészeti tisztje. A Kejlon-1 bolygóról jött, a népe alsóbbrendűnek tekinti az emberi fajt és más biológiai életformákat is. Nem tagjai a Bolygószövetségnek és Isaacot kifejezetten azért gyártották és küldték az emberek közé, hogy tanulmányozza azok viselkedését annak érdekében, hogy szorosabbá válhasson a Keylon-1 és a Szövetség kapcsolata.
  • Kelly Greyson: Ő az Orville első tisztje. Saját maga kérte a beosztását, egyrészt vezeklésképpen, másrészt mert szeretne közelebb kerülni Edhez.
  • Gordon Malloy: Ő a hajó kormányosa. A Szövetség egyik legjobb pilótája, Ed személyes jóbarátja, aki a kapitány kérésére került jelenlegi beosztásába.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Seth MacFarlane Ed Mercer kapitány Csőre Gábor
Adrianne Palicki Kelly Grayson Bogdányi Titanilla
Penny Johnson Jerald Dr. Claire Finn Vándor Éva
Scott Grimes Gordon Malloy Moser Károly
Peter Macon Bortus Holt Tamás
Jessica Szohr Talla Keyali Solecki Janka
J. Lee John LaMarr Czető Roland
Mark Jackson Isaac Posta Victor
Annie Winters Charly Burkle Csuha Borbála
Halston Sage Alara Kitan Laudon Andrea

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 12 2017. szeptember 10. 2017. december 7. Fox 2018. január 3. 2018. március 21. Prime
2. 14 2018. december 30. 2019. április 25. 2019. június 28. 2019. szeptember 27.
3. 10 2022. június 2. 2022. augusztus 4. Hulu 2022. október 28. 2022. december 16.

További információk[szerkesztés]