Ortoklász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ortoklász
Általános adatok
Kémiai névkálium-alumínium-triszilikát
KépletKAlSi3O8
Kristályrendszermonoklin
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzilikátásványok
AlosztályTektoszilikátok: nem zeolitok
Azonosítás
Megjelenésszemcsés, tömeges
Színrózsaszín, húsvörös, sárgás-fehér
Fényüveg, hasadási lapon gyöngyház
Átlátszóságátlátszó, áttetsző
Keménység6-6,5
Hasadástökéletes
Töréskagylós, egyenetlen
Sűrűség2,55-2,63 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Ortoklász témájú médiaállományokat.

Az ortoklász (K-földpát) egy igen gyakori ásvány, fontos alkotója a savanyú kiömlési kőzeteknek. Neve a görög egyenes és törés szavakból ered, a hasadási szögére utalva.

Előfordulás[szerkesztés]

Fő ásványa a vulkáni kőzeteknek. A legtöbb ortoklász a magma kristályosodása során intruzív jeges kőzetekké, például gránittá, granodiorittá, diorittá és szenitté alakul. Jelentős mennyiségű ortoklász található magmás kőzetekben, mint például a riolitban és andezitben.

Felhasználás[szerkesztés]

Nagy mennyiségben az üveg és kerámia gyártásánál használják. Valamint súrolóporként és csiszolószerként szintén alkalmazásban van.

Lelőhelye[szerkesztés]

Az ortoklász nagy kristályait pegmatitként ismert magmás kőzetekben találjuk. Rendes körülmények között nem több, mint néhány hüvelyk hosszúságú, de a legnagyobb beszámolt ortoklász kristály több mint 30 láb hosszú volt, és körülbelül 100 tonnát nyomott, amit az Ural-hegységben találtak.

Az időjárás viszontagságai során az ortoklász szemcséi üledékbe és üledékes kőzetbe, például homokkőbe és iszapkőbe épülnek. Az ortoklász a Holdon és a Marson található jeges kőzetekből is ismert.

A legjobb kristályok egy része Olaszországban található, és jó kristályok Elba szigetéről származnak, valamint Spanyolországból és Svájcból. Világoskék kristályokat találtak a Bajkál-tó területén, Oroszországban és nagyobb tömeget pedig Tanzániában. Hazánkban fontos lelőhelyei Erdősmecske és Pákozd.

Források[szerkesztés]

  • Ortoklász (angol nyelven). (Hozzáférés: 2018. július 27.)
  • Orthoclase (angol nyelven). (Hozzáférés: 2018. július 27.)