Nyálkahalak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyálkahalak
Evolúciós időszak: Kora karbon - jelen
Nyálkahal (Eptatretus stouti)
Nyálkahal (Eptatretus stouti)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Csoport: Koponyások (Craniata)
Osztály: Nyálkahalak (Myxini)
Rend: Nyálkahalalakúak (Myxiniformes)
Család: Nyálkahalfélék (Myxinidae)
Szinonimák
  • Hyperotreti
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nyálkahalak témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyálkahalak témájú kategóriát.

A nyálkahalak (Myxini) gerinchúrosok (Chordata) törzsének egy osztálya. Az osztályt az egyetlen ide sorolt rend, a nyálkahalalakúak (Myxiniformes) rendje, és annak egyetlen családja, a nyálkahalfélék családja alkotja. Nem tartoznak a gerincesek közé, de velük együtt alkotják a koponyások (Craniata) kládját. A korábbi rendszerezésekben az állkapocs nélküliekhez (Agnatha) és a körszájúakhoz (Cyclostomata) sorolták.

Leírás[szerkesztés]

Nevüket az egysejtű bőrmirigyekben termelődő nagy mennyiségű nyálkáról kapták, amely a testüket borítja. Szemük elcsökevényesedett, orr- és szájüregük összeköttetésben van, hátúszójuk gyengén fejlett, porcos kopoltyúkosaruk nincs. Tengerek iszapos alzatában élnek, akár nagy mélységben is. Kiválasztásuk ősvesével (mesonephros) történik, ozmokonformerek, azaz testükben a sókoncentráció megegyezik a környezetükével.

A nyálkahalak kapcsolata a többi gerinces csoporttal még tisztázatlan, rendszerezésük egyik alapproblémája az, hogy számos jellegük mint pleziomorf (primitív) jelleg, minden gerinces csoportban jelen van (nem mondja meg, hogy melyek a legközelebbi rokonaik). Jelenleg a nyálkahalakat nagyon primitív „gerinceseknek”, vagy a gerincesek közeli rokonainak tartják. Jellemző rájuk a még nem tagolódott gerinchúr, valamint a porcos agykoponya részleges hiánya. A nyálkahalak iszapfúró és élősködő életmódjuknak köszönhetően számos szervrendszerük redukálódott, tehát több látszólag primitív jellegük tulajdonképpen szerzett tulajdonság.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi alcsaládok és nemek tartoznak: