Körszájúak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Körszájúak
Tengeri ingola (Petromyzon marinus)
Tengeri ingola (Petromyzon marinus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Csoport: Állkapocs nélküliek (Agnatha)
Csoport: Körszájúak (Cyclostomata)
Duméril, 1806
Ez az élőlénycsoport a tudomány mai állása szerint nem rendszertani kategória.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Körszájúak témájú rendszertani információt.

A tengeri ingola szájszerve

A körszájúak (Cyclostomata) a gerinchúros élőlények egy parafiletikus csoportja. Korábban a szintén parafiletikus állkapocs nélküli halak egy osztályának tekintették.

Ide tartoznak a ma is élő nyálkahalak (Myxini) és az ingolák (Petromyzontida), valamint ide sorolhatók a kihalt Myllokunmingiida és Conodonta csoportok is. Ezen csoportokat a korszerű rendszertanok önálló osztályoknak tekintik.

Bár állkapcsuk természetesen nincsen, vannak fogsoraik, melyeket körkörösen képesek mozgatni. Az állkapocs hiánya miatt nem tudják becsukni a szájukat, ezért állandóan vizet kell áramoltatniuk a szájukon keresztül.

Cyclostomata-hipotézis vs. Vertebrata-hipotézis[szerkesztés]

Az állkapocs nélküli halak leszármazási viszonyai nem teljesen tisztázottak. Egyes molekuláris bizonyítékok szerint a csoport monofiletikus, és így a nyálkahalak és ingolák közelebbi rokonok, ez a Cyclostomata-hipotézis (vagy körszájú-hipotézis). Ezzel szemben áll a Vertebrata-hipotézis (gerinces-hipotézis), mely szerint az ingolák közelebb állnak az állkapcsos halakhoz, mint a nyálkahalakhoz. Több adatra van szükség a kérdés eldöntéséhez.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0471250317

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyclostomata című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.