Ninlil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ninlil
Nem
HázastársEnlil
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Ninlil témájú médiaállományokat.

Ninlil (DNIN.LIL vagy dnin-lil2, sumerül „szélúrnő” vagy „a nyílt mező úrnője”?) a mezopotámiai mitológiában a Nippurban székelő Enlilnek az istenek urának felesége. Nippurban levő szentélye volt a Tummal. Azonosnak tekintették Szud istennővel.

Származása[szerkesztés]

Mint Ninlil Nunbarsegunu istennő lánya. Mint Szud az Eres városi – helye nem ismert – Haja és Niszaba lánya. Házasságát pedig Enlillel az Enlil és Szud eposz meséli el.

Szerepe[szerkesztés]

Eredetileg talán az istenanya hiposztázisa volt, de az óbabiloni kortól határozottan önálló alakként szerepel. Kegyes istennő volt, Enlil tanácsadója, segítőtársa, haragjának csillapítója. Assurban Assur isten – aki ott Enlil és Marduk helyére lépett – felesége volt Istár mellett.

Mint Szud Suruppak védőistennője volt.

További kultuszai[szerkesztés]

Az i. e. 2. évezred második felében a hurrik akkád és asszír közvetítéssel átvették tiszteletét és meghonosították Anatóliában a hettiták között is. Mindkét területen a népesség változatlanul Ninlil néven tisztelte.

Források[szerkesztés]

  • Mitológiai enciklopédia I–II. Főszerk. Szergej Alekszandrovics Tokarjev. A magyar kiadást szerk. Hoppál Mihály. Budapest: Gondolat. 1988. ISBN 963-282-026-6
  • Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ninlil című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.