Nimfadenevér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Nimfadenevér
Myotis alcathoe skull.svg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 50 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Kis denevérek (Microchiroptera)
Család: Simaorrú denevérek (Vespertilionidae)
Alcsalád: Myotinae
Nem: Myotis
Alnem: Selysius
Faj: M. alcathoe
Tudományos név
Myotis alcathoe
von Helversen & Heller, 2001
Elterjedés
Myotis alcathoe range.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nimfadenevér témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nimfadenevér témájú kategóriát.

A nimfa denevér (Myotis alcathoe) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a kis denevérek (Microchiroptera) alrendjéhez és a simaorrú denevérek (Vespertilionidae) családjához tartozó faj.

Csak 2001-ben fedezték fel.

Előfordulása[szerkesztés]

Bizonyítottan előfordul Görögországban, Bulgáriában, hazánkban, Szlovákiában, Svájcban, Franciaországban és Spanyolországban. Pontos elterjedési területe ismeretlen. Kifejezetten erdőlakó faj. Hazánkban 300–700 m tengerszint feletti magasságú erdei élőhelyekről került elő. Az eddigi ismeretek alapján, tipikus élőhelyei a hűvösebb klímájú, nyirkos völgyek, ahol nyáron is állandó források, szivárgó vizek, kisebb vízfolyások vagy ember által alkotott tavacskák találhatók. Erdei élőhelyeken található barlangoknál tizenkét alkalommal észlelték.

Magyarországi előfordulása[szerkesztés]

Hazai előfordulásának adatai jelenleg csak az Északi-középhegységre és a Bakonyra korlátozódnak. Az elmúlt néhány évben a Mátrában, a Bükk-vidéken, a Zempléni-hegységben, a Medves-fennsíkon és a Bakonyban sikerült hálózás segítségével a faj példányait azonosítani. A szórványos külföldi elterjedéséhez képest, hazánk északi, erdős hegyvidéki területein viszonylag gyakorinak számít.

Megjelenése[szerkesztés]

Alkarhossza 3,1-3,6 cm, testtömege 4-8 g, hossza 3,5-4,7 cm. A nimfadenevér egy kistestű denevérfaj. Szőrzete vörösesbarna és a hasa barna, de a fiatalok szürkések. A füle rövid, és a belső oldalán sápadt. A szárnyai barnák.

Életmódja[szerkesztés]

Nappal faodvakban tartózkodik, napnyugta után 30-60 perccel indulnak vadászatra - mint a többi kistestű denevérfaj. A faj apró méretétől adódóan, valószínűleg a vízhez kötődő rovarokat fogyaszt, melyeket röptükben kap el. A bajuszos és Brandt-denevérhez hasonlóan sokáig él. Valószínűleg az erdei bagolyfajok zsákmányolják.

Szaporodása[szerkesztés]

A faj szaporodásáról keveset tudunk. A párzási időszak augusztus közepétől decemberig tart, ilyenkor nászbarlangoknál is előfordul. A többi denevérfajhoz hasonlóan a megtermékenyülése késik. Szülőkolóniáról eddig csupán egyetlen görögországi adat van, ahol 3 nőstényt és kölykeiket találtak egy platánfa odvában. Fiatal, röpképes állatokat a Bükk-vidéken június második felében több alkalommal hálóztak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]