Nilgau antilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Nilgau antilop
Nilgau antilop bika
Nilgau antilop bika
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tulokformák (Bovinae)
Nemzetség: Nilgau antilopok (Boselaphini)
Nem: Boselaphus
de Blainville, 1816
Faj: B. tragocamelus
Tudományos név
Boselaphus tragocamelus
(Pallas, 1766)
Szinonimák
 • Antilope tragocamelus (Pallas, 1766)
 • Antilope albipes (Erxleben, 1777)
 • Antilope leucopus (Zimmermann, 1777)
 • Antilope picta (Pallas, 1776)
 • Boselaphus picta (de Blainville, 1816)
 • Boselaphus albipes (Desmarest, 1816)
 • Cemas tragocamelus (Oken, 1816)
 • Cemas picta (Oken, 1816)
 • Damalis risia (C. H. Smith, 1827)
 • Damalis picta (Brookes, 1828)
 • Portax risia (C. H. Smith, 1827)
 • Portax tragelaphus (Sundevall, 1846)
 • Tragelaphus hippelaphus (Ogilby, 1838)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nilgau antilop témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nilgau antilop témájú médiaállományokat és Nilgau antilop témájú kategóriát.

A nilgau antilop, vagy röviden nilgau (Boselaphus tragocamelus) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tulokformák (Bovinae) alcsaládjába tartozó faj.

Nemének az egyetlen faja.

Elnevezése[szerkesztés]

A nilgau név a hindi नीलगाई (nīlgāī) szóból származik, amely „kék tehenet” jelent (nil = „kék”, gai = „tehén”). Angolul blue bull („kék bika”) néven is ismert.

Előfordulása[szerkesztés]

Jelenleg csak Indiában és Pakisztán délkelelti részén él. Bangladesben már kiirtották.

A történelmi időkben jóval nyugatabbra is élt, csontjait megtalálták a Közel-Keleten és Egyiptom területén is. Ott nagyjából időszámításunk előtt 500 körül halt ki, ismeretlen okból.

Elsősorban ligetes erdőkben és nyíltabb bozótosokban élő faj.

Megjelenése[szerkesztés]

Mintegy 140 centiméteres marmagasságával és több mint 240 kilogrammos tömegével kifejezetten nagy testű antilopfajnak számít. A bikák egyötöd résszel nagyobbak, mint a tehenek. Testhossza 180-210 centiméter, farokhossza 45-53 centiméter. Mellső lábai kifejezetten hosszabbak a hátsóknál, ezért hátvonala lejtős. Szarva csak a bikáknak van. Szarvai rövidek, nagyjából 20 centiméter hosszúak, egyenesek és hegyesek. Szőrzete rövid és drótszerű. A bikák szőrzete felül szürkés, hasuk fehér. A tehenek világosbarnák. A bikákra jellemző szakállszerű szőrcsomó a torkukon fekete. Mindkét nem nyakát rövid sörény díszíti. Jellemzőjük a fehér foltok a csüdön, a pofán és a füleken. Farkuk végén a bojt fekete.

Életmódja[szerkesztés]

A nilgau antilop elsősorban nappal aktív faj. Afrikai rokonaikhoz hasonlóan csoportosan szeret élni. Csak a kifejlett bikák élnek magányosan, velük szemben a tehenek és a fiatal állatok kisebb, 10-15 egyedből álló csoportokban élnek.

Éber és fürge állat. Menekülés közben akár a 48 km/h sebességet is eléri.

Javarészt fűféléket, valamint leveleket és terméseket fogyaszt. Olykor megjelenik a szántóföldeken is és ott legelészésével kárt okoz a gazdáknak.

Szaporodása[szerkesztés]

A párzási időszakban a bikák felkeresik a tehenek csoportjait és kisajátítanak maguknak egyet. Onnan igyekeznek minden más kifejlett hímet elűzni. Gyakran vívnak a bikák egymással rituális harcot. Egy bika megpróbál legalább három tehénnel párosodni. A tehén körülbelül 277 napig tartó vemhessége után egy-három utódot hoz a világra, de legjellemzőbb az ikerszülés.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Korábban Indiában közönséges fajnak számított. A szent tehén közeli rokonaként tekintettek rá – szarvatlan nőstények megjelenése különösen tehénszerű- és nem üldözték. Szarvai kicsik és nem sokat érnek, mint trófea, ezért a fehér vadászok sem vadásztak rá. Emiatt elég toleráns volt az emberi jelenléttel szemben.

A 20. században azonban állománya a fokozódó vadászat (főleg húsa miatt) és élőhelyeinek zsugorodása miatt fogyatkozni kezdett.

A Természetvédelmi Világszövetség becslése szerint Indiában mintegy 100.000 egyede élhet, Pakisztánban valószínűleg jóval kevesebb.

Az 1930'-as években betelepítették az Egyesült Államokba, pontosabban Texas állam déli részébe. Ott jelenleg igen elterjedt fajnak számít, állománya elérte a 37 000 egyedet.

Érdekességek[szerkesztés]

A Nilgau név feltehetőleg a hindi nil jelentése "kék", és a gau szóból áll, amelyik feltehetőleg az angol cow ("tehén") szóból vettek át.

A tudományos nevét Boselaphus tragocamelus azért kapta, mert többféle állatra is emlékeztet. A névben benne rejlik a Bos (latinul "marha") elaphos (görögül "szarvas"), tragos (görögül "kecskebak") és a kamelos (görögül "teve") szó is.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Menon, Vivek. A Field Guide to Indian Mammals. Dorling Kindersley, Delhi, 2003.
 • Sheffield, William J., et al. The Nilgai Antelope in Texas (College Station: Texas Agricultural Experiment Station, Texas A&M University System, 1983).

További információk[szerkesztés]