Nicol Williamson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicol Williamson
Nicol Williamson, mint Merlin, az Excaliburban
Nicol Williamson, mint Merlin, az Excaliburban
Életrajzi adatok
Születési név Nicol Williamson
Született 1936. szeptember 14.
brit Hamilton
Elhunyt 2011. december 16. (75 évesen)
holland Amszterdam
Házastársa Jill Townsend (19711977)
Pályafutása
Iskolái Birmingham School of Acting
Aktív évek 19632011
További díjakSilver Shell for Best Actor (Laughter in the Dark, 1969)

Nicol Williamson weboldala
Nicol Williamson IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Nicol Williamson (Egyesült Királyság, Skócia, Hamilton, 1936. szeptember 14.Amszterdam, 2011. december 16.)[1][2] skót színész.

Színpadi színészként kezdte karrierjét, egyes kritikusok Richard Burton mellett kikiáltották az évszázad Hamletjének akkora sikereket ért el a londoni színpadokon és később a Broadwayen is a dán királyfi szerepében, de több John Osborne-színműben is fellépett.

Mozifilmes karrierjét Ian Holmhoz hasonlóan 1968-ban kezdte a The Bofors Gun-ban. Szintén '68-ban egy számára közel sem ismeretlen John Osborne adaptáció, az Inadmissible Evidence főszerepét bízták rá, de egy évvel később Tony Richardson rendezésében Hamletet is eljátszhatta immár a filmvásznon.

1975-ben Michael Caine ellenfele volt A Wilby összeesküvésben (The Wilby Conspiracy). 1976-ban Robin Hood hű társát, Little Johnt keltette életre a Robin és Marian (Robin and Marian) című kalandfilmben Sean Connery és Audrey Hepburn partnereként. Ugyanebben az évben Sherlock Holmes-t is megformálta A hétszázalékos megoldásban (The Seven-Per-Cent Solution), nem is akármilyen társaságban, hiszen Laurence Olivier, Robert Duvall, Alan Arkin és Vanessa Redgrave mellett játszhatott.

1981-ben Williamson Merlin szerepében nyújtott emlékezetes alakítást az Excaliburban. Utána Klaus Kinski és Oliver Reed oldalán a Venom című olcsó horrorban tűnt fel. 1987-ben a Fekete özvegy (Black Widow) című thrillerben következett egy mellékszerep.

1990-ben egy papot alakított a mérsékelt fogadtatású Ördögűző 3-ban (Exorcist III), majd három évvel később Colin Firth és Ian Holm partnere volt A disznó órája (The Hour of the Pig) című filmdrámában. 1996-ban egy Monty Python produkcióban, a Békavári uraságban (The Wind in the Willows) is feltűnt. Utolsó szerepét az 1997-ben készült Spawn című kommersz akciófilmben vállalta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]