Nextbike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nextbike
Nextbike Logo.svg
Nextbike Petrinjska Zagreb 20130524 0440.JPG
Típus
Alapítva 2004
Székhely Lipcse
Alapító Ralf Kalupner
Iparág kerékpármegosztó rendszer
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
A Nextbike weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nextbike témájú médiaállományokat.

A nextbike egy német informatikai vállalkozás, mely kerékpármegosztó rendszerek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik. Hazánkban arról nevezetes, hogy a MOL Bubit kivitelező konzorcium alvállalkozójaként részt vett a budapesti közbringarendszer létrehozásában.

Története[szerkesztés]

A nextbike GmbH-t 2004-ben alapították a németországi Lipcsében.[1] A vállalkozás egy 20 kerékpárból álló lipcsei hálózattal indult, amely 2014-re már 20000-nél is több kerékpárt üzemeltet Németországban és más országok nagyvárosaiban, például Budapesten, Dubajban, Rigában, illetve Glasgowban.[2] Világszerte 16 országban üzemeltetnek közbringarendszereket, ezek a következők: Ausztria, Bulgária, Ciprus, Egyesült Arab Emírségek, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Szaúd-Arábia, Törökország, Ukrajna, USA, Új-Zéland.

2016-ban a nextbike legnagyobb hálózatai a 2600 kerékpárból álló varsói Veturilo[3] és az 1150 kerékpárból álló budapesti MOL Bubi.[4]

Tevékenységi körei[szerkesztés]

Közösségi kerékpármegosztó rendszerek[szerkesztés]

A 2000-es évek egyre terjedő új közlekedési módja, mely a városi közlekedésben versenyképes alternatívává teszi a kerékpározást olyanok számára, akik nem rendelkeznek saját kerékpárral. A nextbike ilyen rendszerek informatikai és hardverfejlesztésével foglalkozik. Termékei egyrészt a kerékpárokon, a dokkolóállomásokon és a vezérlést felügyelő központokban létesített hardvermegoldások, másrészt az ezeken futó szoftverek. Magyarországon jött létre a nextbike egyik legnagyobb ilyen rendszere, a budapesti MOL Bubi.[4]

Iskolai és vállalati kerékpáros rendszerek[szerkesztés]

Egyes egyetemek és vállalatok az épületeik közötti közlekedést megkönnyítendő kerékpármegosztó rendszereket létesíttetnek. Ezeket jellemzően a hallgatók/dolgozók veszik igénybe az intézmény területén belül. Ilyen rendszert üzemeltet 2013 óta Telebike néven a T-Systems cég telephelyei között Budapesten.[5]

Egyéb kerékpárkölcsönző rendszerek[szerkesztés]

Hotelek, szálláshelyek közelében telepítenek olyan állomásokat, melyeket a vendégek bérelhetnek rövidebb időre.[6] Ilyen rendszerekben gyakran kevés az állomások száma, a szolgáltatás inkább hasonlít a hagyományos kerékpárkölcsönzésre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. About - nextbike (amerikai angol nyelven). nextbike. [2016. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 30.)
  2. References - nextbike (amerikai angol nyelven). nextbike. [2016. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 30.)
  3. Veturilo English. en.veturilo.waw.pl. (Hozzáférés: 2016. március 30.)
  4. a b MOL Bubi. molbubi.bkk.hu. (Hozzáférés: 2016. március 30.)
  5. Telebike - nextbike (amerikai angol nyelven). nextbike. [2016. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  6. HotelBike - nextbike (amerikai angol nyelven). nextbike. [2016. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)