Némethy Ella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Némethy Ella
Vajda M. Pál felvétele
Vajda M. Pál felvétele
SzületettNémethy Gabriella
1891. április 5.
Sátoraljaújhely
Elhunyt1961. június 14. (70 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaMakoldy József
GyermekeiMajos Klára
Foglalkozásaénekesnő
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
SírhelyeFarkasréti temető (1-1-275)[1][2]
SablonWikidataSegítség

Ilosvai-nyéki Némethy Ella (született Némethy Gabriella) (Sátoraljaújhely, 1891. április 5.Budapest, 1961. június 14.) magyar énekesnő (mezzoszoprán). Aktív nemzetközi karrierje operákban és koncerteken 1919 és 1948 között zajlott. Várnai Péter zenetörténész szerint „Ő volt a vezető szoprán a két világháború között, különösen Wagner műveiben, mint például Brünnhilde, Isolde és Kundry. Estjeit gazdag vokális hangszín és csodálatos szövegmondás jellemezte.”

Életútja[szerkesztés]

Némethy József és Sikorszky Anna leánya. Már kétéves korában fellépett egy élőképben egy műkedvelői előadáson. A Zeneakadémián, majd Milánóban tanult, Ettore Panizza növendékekent. 1919. október 23-án lépett fel először az Operaházban Saint-Saëns: Sámson és Delilájában Delila szerepében, majd magánénekesnőként működött ugyanitt 1948-ig. 1934-től az intézmény örökös tagja lett. 1921. március 20-án énekelte először a Carment, amit ezután még nyolcvanszor előadott. Fellépett Olaszországban, Spanyolországben, Dél-Amerikában is. 1931-ben a Milánói Scala is szerződést kínált számára. Első férje Majos László huszárkapitány, második férje ákosi Makoldy József műszaki tanácsos, akvarellista és grafikus volt, akivel 1934. november 7-én Budapesten, az Erzsébetvárosban kötött házasságot.[3] 1937-ben tőle is elvált.[4] Baba Macnee (nagyzsenyei Majos Klára, 1914–2007) mostohaanyja volt, aki 1988-ban Patrick Macnee (1922–2015) brit színész harmadik felesége lett.

Vendégművészként számos fontos operaházban fellépett az egész világon, beleértve a Berlini Állami Operaházat, a Teatro Colónt Buenos Airesben és más színházakat Olaszországban, Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban. Az egyik nagy sikere volt Brünnhilde, Wagner A Nibelung gyűrűjében a La Scalában, Milánóban 1937-ben és 1938-ban. Izoldával debütált a Trisztán és Izoldában a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ben, az 1932–33-as évadban, majd ugyanabban a szezonban a Siegfriedben. A következő évben ismét a Trisztánban énekelt ugyanabban a színházban, valamint Parsifalban és Tannhäuserben. 1935-ben énekelte A walkür operát a Lycée-ban, 1938 májusában pedig Juditot a Kékszakállú olasz premierjén, a Maggio Musicale Fiorentinón.

A színpadról való visszavonulását követően, 1948-ban Némethyt az Állami Operaház örökös tagjává választották.

Fontosabb szerepei[szerkesztés]

  • Izolda (Wagner: Trisztán és Izolda)
  • Amneris (Verdi: Aida)
  • Eboli (Verdi: Don Carlos)
  • Tosca (Puccini)
  • Carmen (Bizet)
  • Kundry (Wagner: Parsifal)
  • Ortrud (Wagner: Lohengrin)
  • Santuzza (Mascagni: Parasztbecsület)
  • Salome (R. Strauss)

Diszkográfia[szerkesztés]

A 2015-ös évben megjelent A kékszakállú herceg vára (opera) 1936-os felvételén ő Juditot, a basszus szerepet Székely Mihály alakítja. A Lohengrin Ortrud-féle, 1948-as előadását Otto Klemperer vezényletével szintén felvétel őrzi.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ella Némethy című katalán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap