Berlini Állami Operaház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berlini Állami Operaház
TelepülésBerlin-Mitte
CímUnter den Linden (7)
Megnyitás1742
Építész(ek)Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff
Hasznosítása
Felhasználási területoperaház
Elhelyezkedése
Berlini Állami Operaház (Berlin)
Berlini Állami Operaház
Berlini Állami Operaház
Pozíció Berlin térképén
é. sz. 52° 31′ 00″, k. h. 13° 23′ 41″Koordináták: é. sz. 52° 31′ 00″, k. h. 13° 23′ 41″
Térkép
Berlini Állami Operaház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Berlini Állami Operaház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) színház Berlinben, az Unter den Linden és a Bebelplatz között, a Mitte kerületben. A színház zenekara a Staatskapelle Berlin. Műemléki védelem alatt áll.[1]

Épülete[szerkesztés]

Neoklasszicista stílusban emelte 1741 és 1743 között Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff a Forum Fridericianum első épületeként. 1742. december 7-én a Hofoper a Caesar és Kleopátra című Carl Heinrich Graun-operával nyilt meg. 184344-ben az épületet egy tűzvész után restaurálták. A munkálatokat Carl Ferdinand Langhans irányította, de csak az épület belsejét módosították, így a Königliches Opernhaus (Királyi Udvari Opera) lett.

A Windsori víg nőket 1849-ben itt mutatták be.

Jelenlegi nevét 1918-ban kapta.

A Wozzeck világpremierje 1925-ben itt volt. 1928-ban egy felújítás után újra megnyitották A varázsfuvola előadásával, Richard Tauber főszereplésével.

A második világháború alatt az épület súlyos károkat szenvedett a brit Királyi Légierő 1941. április 10-i légitámadásában. Az újjáépítés azonnal megkezdődött Adolf Hitler utasítására, hogy demonstrálják a töretlen harci morált. 1942. december 12-én a belső terét megváltoztató ház 1450 ülőhellyel Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok előadásával ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját Wilhelm Furtwängler vezényletével.

1952 és 1955 között rekonstrukciót hajtott végre rajta Richard Paulick építész, majd szeptember 4-én újra megnyitották, ugyanannyi ülőhellyel és ugyanazzal az operával Franz Konwitschny rendezésében. 1990-ig a Német Demokratikus Köztársaság területéhez tartozó Kelet-Berlinbrn állt.

Művészeti és zenei vezetők, zenei főigazgatók[szerkesztés]

Zenei főigazgatók 1918-ig[szerkesztés]

Zenei vezetők 1918-tól[szerkesztés]

1936-tól kezdve több állandó karmester is működött, változó befolyással Heinz Tietjen művészeti vezetője alatt:

A második világháború után különböző főkarmesterek voltak:

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Deutsche Staatsoper (német nyelven). [2018. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  2. Kerstin Decker: Dirigent Otmar Suitner – Klassisch war nur die Musik. In: Tagesspiegel Online, 15. Mai 2009,

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Staatsoper Unter den Linden című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Staatsoper Unter den Linden című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.