Unter den Linden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Unter den Linden
Közigazgatás
OrszágNémetország
TelepülésBerlin-Mitte
Névadóhárs
Földrajzi adatok
Hossza1,48 km
Elhelyezkedése
Unter den Linden (Berlin)
Unter den Linden
Unter den Linden
Pozíció Berlin térképén
é. sz. 52° 30′ 60″, k. h. 13° 22′ 52″Koordináták: é. sz. 52° 30′ 60″, k. h. 13° 22′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Unter den Linden témájú médiaállományokat.
Az Unter den Linden 1900-ban
Az Unter den Linden ősszel

Az Unter den Linden (Hársfák alatt) Berlin nevezetes sugárútja, a Brandenburgi kapu és a Párizsi tér közvetlen szomszédságában.

Története[szerkesztés]

A ma újra hársfák által szegélyezett utat a 15. században hozta létre a berlini fejedelmi család; a charlottenburgi kastélyukat, a Schloss Charlottenburgot kötötte össze a vadászterülettel, a mai Tiergartennel.

Azt az akkor még inkább csak ösvénynek nevezhető földutat 1573-ban meghosszabbították, majd I. Frigyes Vilmos Hollandiából importált diófákkal, később hársfákkal szegélyezte. II. Frigyes idején kezdődött meg a valódi sétány kialakítása, ekkor rendezték a fasorokat. Az azt követő 200 évben a kunyhókat és faviskókat, de legjobb esetben is csak egyszerű lakóházakat fokozatosan villák váltották föl. A sugárút a charlottenburgi királyi kastélytól egészen a Brandenburgi kapuig teljesen beépült, és az előkelő városi polgárok kedvenc sétálóhelye lett. A német császárság idején már cégek és bankok is tették ide a székházaikat, ezeket követték a kávézók, éttermek és szállodák – az Unter den Linden lett a főváros kirakata.

1936-ban kivágták a fákat, hársfákat ültettek, és horogkeresztes zászlókat állítottak fel. A háború után az eltakarítási munkák megkönnyítésére még síneket is fektettek le a törmeléket szállító kocsik számára. A háború okozta romokat a keleti részen nagyon gyorsan eltüntették ugyan, de évtizedekig tátongtak ott hatalmas üres terek. Mára újra ez a német főváros egyik legfontosabb bevásárlóutcája. A 76-os szám alatt található Magyarország berlini nagykövetsége.

Az U5-ös és U6-os U-Bahnok 2020 decembere óta megállnak a sugárútnál, az Unter den Linden állomáson, ami az U5-ös és az U55-ös U-Bahn összekötő szakaszán létesült, és az U6-os U-Bahn-vonalon felváltotta a Französische Straße nevű korábbi állomást.

Érdekesség[szerkesztés]

Walther von der Vogelweide


Under der Linden

A hársfaágak
csendes árnyán,
ahol kettőnknek ágya volt,
ott láthatjátok
a gyeppárnán,
hogy fű és virág meghajolt.
Fölöttünk az ág bogán
Ejhajahujj!
dalolt ám a csalogány!

(ford: Babits Mihály)

Források[szerkesztés]