Unter den Linden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Unter den Linden
Unter den Linden von oben.jpg
Közigazgatás
Ország Németország
Település Berlin-Mitte
Földrajzi adatok
Hossza1,48 km
Elhelyezkedése
Unter den Linden (Berlin)
Unter den Linden
Unter den Linden
Pozíció Berlin térképén
é. sz. 52° 30′ 60″, k. h. 13° 22′ 52″Koordináták: é. sz. 52° 30′ 60″, k. h. 13° 22′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Unter den Linden témájú médiaállományokat.
Az Unter den Linden 1900-ban
Az Unter den Linden ősszel

Az Unter den Linden (Hársfák alatt) Berlin nevezetes sugárútja, a Brandenburgi kapu és a Párizsi tér közvetlen szomszédságában.

Története[szerkesztés]

A ma újra hársfák által szegélyezett fasor alapjait a 15. században hozta létre a berlini fejedelmi család; a charlottenburgi kastélyukat, a Schloss Charlottenburgot kötötték össze a vadászterülettel, a mai Tiergartennel.

Azt az akkor még inkább csak földútnak nevezhető ösvényt 1573-ban meghosszabbították, majd I. Frigyes Vilmos Hollandiából importált diófákkal, majd később hársfákkal szegélyezte az utat. II. Frigyes idején kezdődött meg a valódi sétány kialakítása, ekkor rendezték a fasorokat. Az azt követő 200 évben a kunyhókat és faviskókat, de legjobb esetben is csak egyszerű lakóházakat fokozatosan villák váltották föl. A charlottenburgi királyi kastélytól egészen a Brandenburgi Kapuig teljesen beépült a sugárút, az előkelő városi polgárok kedvenc sétálóhelye lett. A német császárság idején már cégek és bankok is tették ide székházaikat, ezeket követték a kávézók, éttermek és szállodák, az Unter den Linden lett a főváros kirakata.

1936-ban kivágták a fákat, hársfákat ültettek és horogkeresztes zászlókat állítottak fel. A háború után az eltakarítási munkák megkönnyítésére még síneket is fektettek le a törmeléket szállító kocsik számára. A háború okozta romokat keleten nagyon gyorsan eltakarították ugyan, de évtizedekig tátongtak ott hatalmas üres terek. Mára az utca újra a német főváros egyik legfontosabb bevásárlóutcája, a 76-os szám alatt található Magyarország berlini nagykövetsége.

U5 projekt[szerkesztés]

A 2016-ban kezdődött U5 projekt keretében,(mely az U5-ös vonalat bővíti a Brandenburger Tor-ig, onnan pedig az U55 vonalat fogja használni Haputbanhof-ig)az U5-ös metrónak itt is lesz állomása.Az állomás 2020-ban nyílik meg, a bővítéssel együtt(Rotes Rathaus,Museumsnisel).További információk (és látványtervek) [1] itt találhatóak.

Érdekesség[szerkesztés]

Walther von der Vogelweide


Under der Linden

A hársfaágak
csendes árnyán,
ahol kettőnknek ágya volt,
ott láthatjátok
a gyeppárnán,
hogy fű és virág meghajolt.
Fölöttünk az ág bogán
Ejhajahujj!
dalolt ám a csalogány!

(ford: Babits Mihály)

Források[szerkesztés]