Németh Mária (operaénekes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Németh Mária
Németh Mária (Aida) 1926-ban
Németh Mária (Aida) 1926-ban
Életrajzi adatok
Született 1897. március 13.
Körmend
Elhunyt 1967. december 28. (70 évesen)
Bécs
Sírhely Döblingi temető
Pályafutás
Műfajok opera
Hangszer ének
Hang szoprán
Tevékenység opera-énekesnő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Németh Mária témájú médiaállományokat.

Németh Mária (Körmend, 1897. március 13.Bécs, 1967. december 28.) magyar operaénekes (szoprán), elsősorban olasz repertoárral. A két világháború közti időszak egyik vezető szopránja.

Élete[szerkesztés]

Budapesten Anthes Györgynél és dr. László Gézánál tanult, majd Milánóban Giannina Russnál, Nápolyban Fernando de Lucianál és Bécsben Felicie Kaschowskánál. Budapesten debütált 1923-ban, Goldmark Károly Sába királynőjének Szulamit szerepében. Pályája kezdetén lírai és koloratúra szerepeket énekelt, majd fokozatosan tért át a drámai szoprán-repertoárra. 1925 és 1946 között a bécsi Staatsoper sztárja volt, de fellépett 1928-ban Párizsban a Constanza (Szöktetés a szerájból) szerepében és 1931-ben a londoni Royal Opera House-ban Turandotot énekelte.

Elbűvölő hangja és figyelemreméltó énektechnikája lehetővé tette, hogy olyan különböző hangkarakterű szerepeket is elénekeljen, mint Constanza (Szöktetés a szerájból), az Éj királynője (Varázsfuvola), Amelia (Álarcosbál) és Aida. Donna Anna (Don Giovanni), Tosca és Turandot szerepében korának legjobbjai között tartották számon. Sikerrel énekelt Richard Wagner szerepeket is mint például a Brünnhilde.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maria Nemeth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Le guide de l'opéra, les indispensables de la musique, R. Mancini & J-J. Rouveroux, (Fayard, 1986), helytelen ISBN kód: 2-213-01563-6
  • Opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap