My Fairy King

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Queen
My Fairy King
Queen album.jpg
dal a(z) Queen albumról
Megjelent 1973. július 13. (Anglia)
1973. szeptember 4. (Amerika)
Felvételek 1972, Trident stúdió
Stílus Progresszív rock, art rock
Nyelv angol
Hossz 4:08
Kiadó EMI, Parlophone (Európa)
Elektra, Hollywood (Amerika)
Szerző Freddie Mercury
Producer Queen, John Anthony, Roy Thomas Baker
A Queen album dalai
Első oldal
  1. Keep Yourself Alive
  2. Doing All Right
  3. Great King Rat
  4. My Fairy King
Második oldal
  1. Liar
  2. The Night Comes Down
  3. Modern Times Rock ’n’ Roll
  4. Son and Daughter
  5. Jesus
  6. Seven Seas of Rhye…
SablonWikidataSegítség

A My Fairy King a negyedik dal a brit Queen együttes 1973-as bemutatkozó albumáról, a Queenről. A szerzője Freddie Mercury énekes volt.

Ez volt a felvételek során az első dal, amelyen Mercury zongorán játszott (a Doing All Rightban Brian May zongorázott). Több helyen rétegezett vokálokat alkalmaztak, és Roger Taylor is igen magas hangokon énekelt helyenként – ebből a szempontból sokan a későbbi Bohemian Rhapsody egyik zenei elődjét látják a műben.

A szövege illeszkedik a Mercury által az 1970-es évek elején kitalált fantáziavilágba. Az „And their dogs outran our fallow deer / And honey-bees had lost their stings / And horses were born with eagles' wings” sora szó szerinti idézés Robert Browning angol viktoriánus kori költő A hamelni patkányfogó című költeményéből.

A stúdiómunkák alatt íródott, mikor Mercury még a Freddie Bulsara nevet viselte. Mivel a dalszöveg utalást tesz egy bizonyos mother Mercuryre, feltételezések szerint Mercurynak már ekkoriban eszébe ötlött a névváltoztatás, mások szerint kifejezetten a dal hatására változtatta meg a nevét. Brian May később azt állította, hogy Mercury azt mondta neki, a saját anyjáról írt a dalban.[1]

A teljes dalt soha nem adták elő élőben, de az 1984-1985-ös The Works turnén néhány alkalommal Mercury a Killer Queen bevezetőjeként lejátszott néhány részletet a dal zongora bevezetőjéből.

1973. február 5-én a BBC rádió stúdiójában felvettek egy az eredeti albumverzióhoz nagyon hasonló verziót, amely 1989-ben az At the Beeb válogatásalbumon jelent meg.

Közreműködők[szerkesztés]

Hangszerek:

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]