Moldvai–török háború (1471–76)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A moldvai-török háború (1471-75) a Moldvai Fejedelemség és az Oszmán Birodalom konfliktusa. Moldvát a török elleni harcokban segítette a magyar és a lengyel király is. A törököket hűbéresük a havasalföldi vajda, s a tatárok is támogatták. A Krími Tatár Kánság 1475-ben szintén hűbérese lesz a török szultánnak.

Moldva állandó harcokat folytatott a törökök ellen a 15. században. A portyázó török martalóc hadak (legfőképp akindzsik) megjelenése a területen egyre gyakoribbá vált, akik a század második felében már az orosz területeket is elérték.
Az országnak igen tehetséges fejedelme volt III. István, aki 1467-ben Mátyás királyt is legyőzte a moldvabányai csatában. Harcban állt Lengyelországgal is, amely már régóta uralma alá akarta vonni a területet. Moldva már közvetlenül ki volt téve a veszélynek, amikor Havasalföld török vazallus lett, s így egy csapásra déli szomszédja az ellenségévé vált.
1471-ben István hadjáratot vezetett a törökök és havasalföldiek ellen. 1472-ben keletről a tatárok megtámadták Moldvát, ellenük István a lengyel király segítségét kérte. A fejedelem novemberben és decemberben is legyőzte a törököket.
1475 elején a szultán a ruméliai beglerbéget küldte István ellen, aki elismerte Mátyás fennhatóságát. István magyar és lengyel segítséggel Vászló közelében nagy győzelmet aratott a törökökön, amiért a pápa a kereszténység bajnokának nevezte.
1476-ban a războieni csatában II. Mehmed vereséget mért, de egy várat sem tudott elfoglalni, mert István az elmúlt években alaposan megerősítette őket. A törökök így kivonultak Moldvából. Báthory Istvánnal betörtek Havasalföldre, ahol II. Vlad havasalföldi fejedelemet segítették másodszor trónra jutni. Az új fejedelem a török ellen lépett harcba, de nem sokáig uralkodott, mert rövidesen elesett egy csatában. Báthory is magára hagyta Istvánt, így a háború hamarosan véget ért.
István 1484-re megint elmérgesedett a viszonya Lengyelországgal és Magyarországgal, s most már felismerte, hogy országa nem tud három potenciális hatalommal szemben küzdeni, ezért 1486-ban megállapodott Mehmed utódával, II. Bajazid oszmán szultánnal, hogy Moldva adót fizet, ennek fejében önállóságát megtarthatja.
Később Moldva is teljesen a szultán hűbéresévé vált, akárcsak szomszédja.

Források[szerkesztés]