Mielőtt éjfélt üt az óra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mielőtt éjfélt üt az óra
(Before Midnight)
2013-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőRichard Linklater
ProducerRichard Linklater
Christos V. Konstantakopoulos
Sara Woodhatch
Vezető producerJohn Sloss
Műfaj
ForgatókönyvíróRichard Linklater
Ethan Hawke
Julie Delpy
FőszerepbenEthan Hawke
Julie Delpy
ZeneGraham Reynolds
OperatőrChristos Voudouris
VágóSandra Adair
Gyártás
GyártóUSA Castle Rock Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
francia
görög
Forgatási helyszínGörögország
Játékidő109 perc
Költségvetés10 886 842 USD[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Sony Pictures Classics
BemutatóSundance Filmfesztivál 2013. január 20.
magyar2013. augusztus 15.
Korhatár12 III. kategória (NFT/0849/2013)
Bevétel
  • 23 245 195 $ (becslés, világszerte)
  • 8 114 627 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mielőtt éjfélt üt az óra (eredeti címe: Before Midnight) 2013-ban bemutatott amerikai romantikus dráma Richard Linklater rendezésében, a Mielőtt felkel a Nap (1995), illetve a Mielőtt lemegy a Nap (2004) folytatása. Az előző részekhez hasonlóan ezt a filmet is Richard Linklater rendezte. A forgatókönyvírást Linklater ezúttal is megosztotta a film két főszereplőjével, Ethan Hawke-kal és Julie Delpyvel.

A korlátozott bemutatót követően a filmet 2013. június 14-én mutatták be a széles közönségnek.

A film jó kritikai fogadtatásban részesült és az első két hónapban több mint 10 millió dollár bevételt hozott.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A "Mielőtt lemegy a Nap" vége után kilenc évvel Jesse (Hawke) és Céline (Delpy) már együtt élnek és két ikerlányuk van, akik akkor fogantak, amikor a főszereplők másodszor találkoztak. Jesse azon fáradozik, hogy életben tartsa kapcsolatát a már tinédzser fiával, Henryvel, aki Chicagóban él Jesse volt feleségével, és akit – miután a nyarat Jessevel és Céline-nel töltötte a görögországi Peloponnészosz félszigetén – apja visz a repülőtérre, hogy hazarepüljön. Jesse továbbra is sikeres író, míg Céline éppen válaszúthoz érkezett a karrierjében, azon gondolkodik, hogy elfogad egy állást a kormánynál.

Miután Hanket kitették a repülőtéren, a pár arról beszélget, hogy mi lenne jó Hanknak és hogy Céline hogyan döntsön a karrierjét illetően, miközben visszafelé tartanak görög barátjuk, Patrick házához. Az ebéd közben a szerelem és az élet dolgairól beszélgetnek és kiderül, hogy a többi ott lévő vendég korábban befizette Jesset és Céline-t egy szállodaszobába, ahol végre egy kicsit egyedül lehetnének. Miközben a szálloda felé sétálnak, a pár visszaemlékszik, hogyan találkoztak és miként változott az életük azóta. Azonban amikor megérkeznek a szállóba, heves vita tör ki közöttük, mivel mind a ketten a másik fejére olvassák a kapcsolatuk jelenével és jövőjével kapcsolatos saját félelmeiket.

Céline végül dühösen távozik a szállodaszobából, és azt mondja Jessenek, hogy már nem szereti többé, majd egyedül beül a szemközti étterembe. Jesse odamegy hozzá és megpróbálja viccelődve rábeszélni, hogy milyen jó kis estét tölthetnének együtt. Céline először gyerekesnek tartja a próbálkozásait, azt állítva, hogy a fantáziálásuk soha nem fog találkozni azzal a tökéletlen valósággal, amelyben a kapcsolatuk létezik. Jesse ekkor bevallja, hogy továbbra is szerelmes belé, hogy feltétel nélkül szereti és nem érti, hogy mit vár még Céline a kapcsolatuktól. Céline hirtelen bekapcsolódik Jesse viccelődésébe és úgy tűnik, sikerül kibékülniük.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Ethan Hawke – Jesse
  • Julie Delpy – Céline
  • Seamus Davey-Fitzpatrick – Hank
  • Jennifer Prior – Ella
  • Charlotte Prior – Nina
  • Xenia Kalogeropoulou – Natalia
  • Walter Lassally – Patrick
  • Ariane Labed – Anna
  • Yiannis Papadopoulos – Achilleas
  • Athina Rachel Tsangari – Ariadni
  • Panos Koronis – Stefanos

Gyártás[szerkesztés]

Linklater, Hawke, és Delpy egyaránt lehetségesnek tartották, hogy készüljön folytatás a Mielőtt lemegy a Nap után. Egy 2011 novemberi videófelvételen Hawke elmondta, hogy ő, Delpy és Linklater "sokat beszélgettünk az utóbbi hónapokban. Mindhárman hasonlóan érezzük, hogy szívesen újra felelevenítenénk ezeket a szereplőket. Kilenc év van az első két film között, és megint kilenc év telt el, tehát azon kezdtünk gondolkodni, hogy jó lenne megcsinálni. Ezért megpróbáljuk az idén megírni a filmet."[2][3]

2012 júniusában Hawke megerősítette, hogy a Mielőtt lemegy a Nap folytatását 2012 nyarán fogják forgatni.[4] Nem sokkal ezután Delpy cáfolta, hogy a forgatásra még 2012-ben sor kerülhetne, mondván, hogy még mindig csak a forgatókönyvön dolgoznak és a forgatás csak "valamikor jövőre vagy másfél év múlva kezdődhet"."[5]

Azonban 2012 augusztusában többen is beszámoltak a görögországi Messzéniából, hogy valójában a filmet ott forgatják.[6] Amikor ezekről a beszámolókról kérdezték, Hawke azt állította, hogy ő, Delpy és Linklater csak azért voltak Görögországban, hogy megírják a filmet, és azt mondta az MTV Newsnak, hogy "azért vagyunk itt, hogy megírjuk a Mielőtt felkel a Nap harmadik részét. Ha sikerül, megcsináljuk a filmet, ha nem, nem. Egyelőre nem érdemes beszélni róla. Egyelőre csak a kidolgozás miatt vagyok itt."[7] Azonban Hawke és Delpy tagadásáról bebizonyosodott, hogy csak álca volt, amikor 2012. szeptember 5-én, éppen a 2012-es Torontói Filmfesztivál előtt bejelentették az új film forgatásának a befejezését és annak címét is: Before Midnight (magyarul "Mielőtt éjfélt üt az óra" címen forgalmazzák).[8] Linklater később elmondta, hogy szerette volna elvinni a filmet valamelyik 2013 eleji filmfesztiválra.[9]

Bemutató[szerkesztés]

A "Mielőtt éjfélt üt az óra" bemutatója a 2013-as Sundance Filmfesztiválon volt.[10] A nemzetközi bemutató a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt.[11]

A filmet 2013. május 24-én mutatták be a széles közönségnek az amerikai mozikban. New Yorkban, Los Angelesben és Austinban. A magyarországi bemutató dátuma 2013. augusztus 15.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A két előző részhez hasonlóan a "Mielőtt éjfélt üt az óra" széles körben pozitív kritikákat kapott. A film bevétele 7.825.000 USD volt az USA-ban és 10.886.842 USD világszerte.[1]

Magyar nyelvű kritikák[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Before Midnight című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Before Midnight a Box Office Mojo oldalon (angolul). Hozzáférés ideje: August 4, 2013
  2. Baronnet, Brigitte: Ethan Hawke, l'interview blind-test. AlloCiné, 2011. november 18. (Hozzáférés: 2012. július 1.)
  3. Shoard, Catherine. „Ethan Hawke and Julie Delpy wake up to possibility of Before Sunrise sequel”, The Guardian , 2011. november 23. (Hozzáférés: 2012. július 1.) 
  4. Smith, Nigel M.: 'The Woman in the Fifth' Star Ethan Hawke Gets Personal and Talks 'Mielőtt lemegy a Nap' Follow-Up. IndieWire, 2012. június 13. (Hozzáférés: 2012. július 1.)
  5. Vineyard, Jennifer: Exclusive: Julie Delpy Says Despite Recent Reports, The 'Mielőtt lemegy a Nap' Sequel Won't Shoot This Summer. IndieWire, 2012. augusztus 10. [2012. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 12.)
  6. Jagernauth, Kevin: Rumor: Is The 'Before Sunrise'/ 'Before Sunset' Follow-Up Currently Shooting In Greece?. IndieWire, 2012. augusztus 28. [2012. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 12.)
  7. Sullivan, Kevin P.: Exclusive: Ethan Hawke Confirms 'Mielőtt lemegy a Nap' Sequel Developing In Greece. MTV, 2012. augusztus 30. (Hozzáférés: 2012. szeptember 12.)
  8. Fleming, Mike: Toronto: Richard Linklater Completes 'Before Midnight' Just Before Fest Begins. Deadline, 2012. szeptember 5. (Hozzáférés: 2012. szeptember 12.)
  9. Zeitchik, Steven. „'Before Midnight' will look at Hawke and Delpy all grown up”, Los Angeles Times, 2012. október 3. (Hozzáférés: 2012. október 19.) 
  10. Before Midnight - Festival Program”, Sundance Institute. [2013. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. január 3.) 
  11. Berlinale 2013: Competition Now Complete. berlinale. [2013. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 19.)

További információk[szerkesztés]