Visszajátszás (film, 2001)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszajátszás
(Tape)
2001-es amerikai film
Rendező Richard Linklater
Producer Gary Winick
Anne Walker-McBay
Alexis Alexanian
AlapműTape
Műfaj
Forgatókönyvíró Stephen Belber
Főszerepben Ethan Hawke
Robert Sean Leonard
Uma Thurman
Zene Howard Shore
Operatőr Maryse Alberti
Vágó Sandra Adair
Gyártás
Gyártó Tape Productions
Ország USA
Nyelv angol
magyar (szinkron)
Játékidő 86 perc
Költségvetés $ 100 000
Forgalmazás
Forgalmazó USA Lions Gate Entertainment
magyar Budapest Film
BemutatóUSA 2001. január 26. Sundance Filmfesztivál,
2001. november 2. (széleskörű mozibemutató)
Magyarország 2003. október 23.
További információk

A Visszajátszás (eredeti címe: Tape) 2001-ben bemutatott, Richard Linklater rendezésében készült, valós idejű (Real Time), egy helyszínen (motelszoba) játszódó amerikai dráma.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy Michigani motelszobában játszódik. A kábítószer-kereskedő és tűzoltó Vince (Ethan Hawke) Oaklandből érkezett, hogy kibéreljen egy motelszobát, hogy meglátogassa régi középiskolai barátját.

Vince barátja a dokumentumfilmes, Jon Salter (Robert Sean Leonard) meglátogatja Vince-t a motelszobában, és nosztalgiáznak a középiskolai évekről. Kezdetben örülnek egymásnak, de a drog és alkoholfüggő Vince előjön a volt barátnőjével, Amy-vel, akivel soha nem feküdt le, de miután szakítottak, Jon szexelt a lánnyal egy buliban.

Vince állítása szerint Amy azt mondta neki, hogy Jon megerőszakolta. Vince megszállottá válik, és végül sikerül Jontól kierőszakolnia egy vallomást. Vince egy rejtett diktafonnal felvette a beszélgetést és a kazettát zsebre rakta, majd közli Jon-nal, hogy Amy-t felhívta és a motelszobába tart.

Megérkezik Amy (Uma Thurman) és üdvözli a fiúkat. Amy elmagyarázza, hogy most a Lansing-i Igazságügyi Minisztérium ügyvédje. Végül hárman megbeszélik, hogy mi is történt valójában Jon és Amy között tíz évvel ezelőtt a partin, ahol Jon állítólag molesztálta.

Jon bocsánatot kért Amy-től, hogy tíz éve erőszakos volt vele intim kapcsolatuk alatt, de Amy azt állítja, hogy minden a beleegyezésével történt. Jon nem tudja, hogy igazat mond a lány vagy csak játszik vele. Amy felhívja a rendőrséget, hogy jöjjenek ki mert nagy mennyiségű kábítószer van a helyszínen és szexuális erőszak ügyében is van mondandója. Amy arra biztatja a fiúkat, hogy menjenek el, pár perc múlva itt lesznek a rendőrök.

Jon úgy dönt, hogy marad, és megvárja a rendőrséget. Vince rájön, hogy nincs hova menni, a birtokában lévő kábítószert lehúzza a WC-n. Nem sokkal ezután Amy bevallja, hogy valójában nem hívta a rendőrséget és távozik.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

szerep színész magyar hangja
Vince Ethan Hawke Csőre Gábor
Jon Salter Robert Sean Leonard Selmeczi Roland
Amy Randall Uma Thurman Für Anikó

Érdekességek[szerkesztés]

  • A filmet nem igazi motelszobában, hanem egy motelszobának megcsinált díszletben forgatták.
  • Ethan Hawke és Uma Thurman játszottak a Gattaca című filmben, ahol Hawk karakterét szintén Vincentnek hívták.
  • Robert Sean Leonard és Ethan Hawke együtt játszottak a Holt költők társasága című filmben, ahol szintén osztálytársak és barátok voltak.
  • A film első három percében nincs párbeszéd.
  • A díszlet nem tartalmazott működő WC-t, így amikor Vince a drogokat lehúzza, azt egy másik helységben, egy "igazi" WC helyszínén vették fel.
  • Ethan Hawke és Uma Thurman a film készítésekor házasok voltak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tape (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]