Michele Navarra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Michele Navarra
Boss Michele Navarra.jpg
Született 1905. január 5.
Corleone
Elhunyt 1958. augusztus 2. (53 évesen)
Corleone
Állampolgársága olasz
Foglalkozása
Iskolái Palermói Egyetem
Halál okaemberölés

Michele Navarra (Corleone, 1905. január 5. – Corleone, 1958. augusztus 2.) olasz belgyógyász, a maffia tagja, 1940-től vezetője.

Élete[szerkesztés]

Középosztálybeli családban nőtt fel. Édesapja tanár és földbirtokos volt. Michele feleségül vett egy, a Corleonesi klánban kiterjedt rokonsággal rendelkező nőt. Egyre mélyülő kapcsolatai és növekvő befolyása a maffián belül vezetett oda, hogy 1940-től lényegében ő lett a klán feje. Üzleti felvirágzásának egyik alapját az a jog képezte, amit az Amerikai Egyesült Államok hadseregétől kapott 1943-ban, miszerint ő gyűjthette be a szicíliai invázió során tönkrement járműveket, amire alapozva létrehozott egy fuvarozó céget. Ez igen nagy segítséget nyújtott rablások során (pl. haszonállatok eltulajdonításához jelentősebb mennyiségben).

Mindemellett Navarra – elődje Dr. Nicolosi halála után – a vezető orvosa volt Corleone város kórházának.

1945-ben került a Corleonesi klánhoz a későbbi maffiavezér Luciano Leggio, aki az egyik legjobb embere (bérgyilkosa) lett a későbbiekben Navarranak. Leggio, illetve néhány maffiatag 1948. március 10-én hajnalban elrabolták, majd maga Leggio 3 fejlövéssel megölte Placido Rizzottót Corleone város szakszervezeti vezetőjét. Az ügy igen nagy port kavart, egyrészt mert több szemtanú is volt. Az egyikük, a fiatal pásztort Giuseppe Letiziat sokkolták a látottak. Apja vitte kórházba, ahol, miután kikérdezte, egy injekcióval Dr. Navarra megölte. Az esemény után mind Leggio, mind Dr. Navarra „háttérbe húzódott”, jelen esetben a nyilvánosság elől. Noha Leggio-t a rendőrség letartóztatta a gyilkosság gyanújával; két társa is (akik részt vettek Rizzotto elrablásában) vallomást tett ellene, melyet később visszavontak. Ennek köszönhetően két év után Leggio kiszabadult, s egy új, fiatalokból álló, erős „frakciót” kezdett létre hozni, a Corleone maffiaklánon belül. Hatalmi törekvéseit Navarra természetesen nem nézte jó szemmel, s 1956-ra ez maffiaháborúig fajult. (Leggio oldalán ekkor már ott állt a fiatal Salvatore Riina, illetve Riina későbbi jobbkeze, Bernardo Provenzano). 1958 júniusában hajszál híján sikerült is Dr. Navarranak leszámolnia Leggio-val, aki hihetetlen szerencsével, jelentéktelen sérülésekkel elmenekült a helyszínről. Leggio, Riina és Provenzano 1958. augusztus 2-án Corleone közelében, golyószórókból tüzelve lepték meg Navarrat autójában, egy barátja mellett ülve. A gépjárműbe több mint 200 lövedéket eresztettek, kioltva ezzel az autóban ülők életét. Az ezt követő 5 évben, az összes megmaradt emberét Navarranak szintén megölték/megölették.