Mezei cickány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Mezei cickány
Crocidura leucodon.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 25 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Cickányalakúak (Soricomorpha)
Család: Cickányfélék (Soricidae)
Alcsalád: Fehérfogú cickányok


(Crocidurinae)

Nem: Crocidura
Faj: C. leucodon
Tudományos név
Crocidura leucodon
Hermann, 1780
Elterjedés
Crocidura leucodon range map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mezei cickány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mezei cickány témájú médiaállományokat és Mezei cickány témájú kategóriát.

A mezei cickány (Crocidura leucodon) a cickányalakúak (Soricomorpha) rendjébe, a cickányfélék (Soricidae) családjába tartozó fehérfogú cickány (Crocidurinae).

A régebbi hagyományos rendszerbesorolások a rovarevők (Insectivora) rendjébe sorolták.

Előfordulása[szerkesztés]

A mezei cickány Közép- és Nyugat-Európa, illetve Közép-Ázsia lakója. Főként mezőkön, szántóföldeken, erdőszéleken, bokros területeken, az aljnövényzetben él. A Kárpát-medencében a Tiszántúlon gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

Bundája hátán szürkésbarna, hasán szürkésfehér. Sötétebb felső része és világos alsó része között éles az átmenet. Farkán szürkésfehér, hosszú, szálkás szőrszálak vannak. Feje megnyúlt, pofája hegyes, bajuszszőrei hosszúak, orra állandó mozgásban van. Szemei kicsik, fülei alig emelkednek ki a bundájából. Fogai fehérek.

A mezei cickány testhossza 6,4-8,7 centiméter, farokhossza 2,9-4,6 centiméter, testmagassága 1,2-1,3 centiméter. Testtömege 6-13 gramm.

Életmódja[szerkesztés]

A mezei cickány gerinctelenekkel és kisebb gerincesekkel táplálkozik. Táplálékát elsősorban földigiliszták és különféle rovarok alkotják. Növényi részeket szinte egyáltalán nem fogyaszt.

A cickányok anyagcseréje testméretükkel fordítottan arányos. Minél kisebb egy állat, testfelülete a tömegéhez képest annál nagyobb, és így hővesztesége is nagyobb, ezért állandó kalóriafelvételre van szüksége. A cickányok éjszaka és nappal is aktív állatok, hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell felvenniük. Ha nem találnak elég táplálékot, sajátságos merev állapotba jutnak. Ez a merev állapot mesterségesen is előidézhető a takarmány megvonásával.

Szaporodása[szerkesztés]

A mezei cickány évente 2-4 alkalommal szaporodik, szaporodási időszaka áprilistól szeptemberig tart. Vemhességi ideje 28-31 nap, utódainak száma ellésenként 3-10. A kölykök nagyon aprók, lárvaszerűek, teljesen csupaszok, szemük és hallójáratuk zárt. Testtömegük 0,8-0,9 gramm. A kölykök 18-22 napig szopnak. Ivarérettségüket 8-10 hónapos korban érik el. Élettartamuk 3 év.

Érdekességek[szerkesztés]

A nőstény cickány sűrűn átköltözteti fészekalját, a pár napos kölyköket a szájában viszi át az új helyre. Körülbelül 1 hetes kortól a kölykök „karavánt” alkotva, egymás faroktövébe harapva vonulnak.

Ellenségei[szerkesztés]

Ellenségei a különféle baglyok, a vörös róka, menyétfélék és a házi macska.

Rokon fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]