Meridiungulata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meridiungulata
Evolúciós időszak: Paleocénholocén
Rajz a Macraucheniáról
Rajz a Toxodon platensis-ról
Rajz a Toxodon platensis-ról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Meridiungulata
McKenna, 1975
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Meridiungulata témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Meridiungulata témájú kategóriát.

A Meridiungulata az emlősök (Mammalia) osztályának és a méhlepényesek (Placentalia) alosztályágának egyik öregrendje.

Tudnivalók[szerkesztés]

A fosszilis Meridiungulata öregrend vagy cohors (valódi rendszertani rangja még nem ismert), a dél-amerikai őshonos patások rendjeit foglalja magába. Lehet, hogy a Meridiungulata csoport az őspatásokból (Condylarthra) fejlődött ki.[1] Ilyenformán, rokonságban állnak a Laurasiatheria öregrenddel, és az ebbe tartozó rendekkel is, például: a párosujjú patásokkal (Artiodactyla) és a páratlanujjú patásokkal (Perissodactyla) is.[2] Az is lehetséges, hogy a Meridiungulata a méhlepényeseken belül egy másik macrocsoport tagja, amelynek neve Atlantogenata cohors.[3]

A Meridiungulata-fajok többsége, elszigetelődve fejlődött a többi patás állattól; ez a csoport a konvergens evolúció egyik legjobb példája. A párosujjú patásokkal és a páratlanujjú patásokkal való rokonság, csak feltételezett, legalább amíg nem támasztják alá DNS vizsgálatokkal. Egyes őslénykutatók megkérdőjelezik ennek az öregrendnek vagy cohorsnak a monofiletikus csoport voltát, mivel szerintük a Pyrotheria rend közelebbi rokonságot mutat az afrikai származású Embrithopoda renddel (egyesek szerint ebből alakult ki az elefánt), mint a Meridiungulata többi dél-amerikai rendjével.[4]

A legtöbb Litopterna- és Notoungulata-faj kihalt a nagy amerikai faunacsere idején, amikor Észak-Amerikából új patások és ragadozók érkeztek. Azonban néhány fajuk, csak a pleisztocén végi kihalások idején tűntek el.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az öregrendbe az alábbi 4 rend tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Muizon, C.de and Cifelli, R.L. (2000). „The "condylarths" (archaic Ungulata, Mammalia) from the early Paleocene of Tiupampa (Bolivia): implications on the origin of the South American ungulates”. Geodiversitas 22 (1), 47–150. o.  
  2. Hunter, J.P. and Janis, C.M. (2006). „Spiny Norman in the Garden of Eden? Dispersal and early biogeography of Placentalia”. Journal of Mammalian Evolution 13 (2), 89–123. o. DOI:10.1007/s10914-006-9006-6.  
  3. "Snorki the giant's friends and relatives" Archiválva 2011. június 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, Tetrapod Zoology, 8 February 2008
  4. Shockey, B.J., and Anaya, F. (2004). „Pyrotherium macfaddeni, sp. nov. (late Oligocene, Bolivia) and the pedal morphology of pyrotheres”. Journal of Vertebrate Paleontology 24 (2), 481–488. o. DOI:10.1671/2521.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Meridiungulata című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.