Meridiungulata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Meridiungulata
Evolúciós időszak: Paleocénholocén
Rajz a Macraucheniáról
Rajz a Toxodon platensis-ról
Rajz a Toxodon platensis-ról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Meridiungulata
McKenna, 1975
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Meridiungulata témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Meridiungulata témájú kategóriát.

A Meridiungulata az emlősök (Mammalia) osztályának és az elevenszülők (Theria) alosztályának egyik öregrendje.

Tudnivalók[szerkesztés]

A fosszilis Meridiungulata öregrend vagy cohors (valódi rendszertani rangja még nem ismert), a dél-amerikai őshonos patások rendjeit foglalja magába. Lehet, hogy a Meridiungulata csoport az őspatásokból (Condylarthra) fejlődött ki.[1] Ilyenformán, rokonságban állnak a Laurasiatheria öregrenddel, és az ebbe tartozó rendekkel is, például: a párosujjú patásokkal (Artiodactyla) és a páratlanujjú patásokkal (Perissodactyla) is.[2] Az is lehetséges, hogy a Meridiungulata a méhlepényeseken belül egy másik macocsoport tagja, amelynek neve Atlantogenata cohors.[3]

A Meridiungulata-fajok többsége, elszigetelődve fejlődött a többi patásállattól; ez a csoport a konvergens evolúció egyik legjobb példája. A párosujjú patásokkal és a páratlanujjú patásokkal való rokonság, csak feltételezett, legalábbi amig nem támasztják alá DNS vizsgálatokkal. Egyes őslénykutatók megkérdőjelezik ennek az öregrendnek vagy cohorsnak a monofiletikus csoport voltát, mivel szerintük a Pyrotheria rend közelebbi rokonságot mutat az afrikai származású Embrithopoda renddel (egyesek szerint ebből alakult ki az elefánt), mint a Meridiungulata többi dél-amerikai rendjével.[4]

A legtöbb Litopterna- és Notoungulata-faj kihalt a nagy amerikai faunacsere idején, amikor Észak-Amerikából új patások és ragadozók érkeztek. Azonban néhány fajuk, csak a pleisztocén végi kihalások idején tüntek el.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az öregrendbe az alábbi 4 rend tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Muizon, C.de and Cifelli, R.L. (2000). „The "condylarths" (archaic Ungulata, Mammalia) from the early Paleocene of Tiupampa (Bolivia): implications on the origin of the South American ungulates”. Geodiversitas 22 (1), 47–150. o.  
  2. Hunter, J.P. and Janis, C.M. (2006). „Spiny Norman in the Garden of Eden? Dispersal and early biogeography of Placentalia”. Journal of Mammalian Evolution 13 (2), 89–123. o. DOI:10.1007/s10914-006-9006-6.  
  3. "Snorki the giant's friends and relatives", Tetrapod Zoology, 8 February 2008
  4. Shockey, B.J., and Anaya, F. (2004). „Pyrotherium macfaddeni, sp. nov. (late Oligocene, Bolivia) and the pedal morphology of pyrotheres”. Journal of Vertebrate Paleontology 24 (2), 481–488. o. DOI:10.1671/2521.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Meridiungulata című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.