Florentino Ameghino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Florentino Ameghino
Florentino Ameghino az 1890-es években
Florentino Ameghino az 1890-es években
Született 1854. szeptember 18.
Luján
Elhunyt 1911. augusztus 6. (56 évesen)[1]
La Plata
Állampolgársága argentin
Foglalkozása
  • természettudós
  • antropológus
  • őslénykutató
  • zoológus
  • egyetemi tanár
  • biológus
Halál oka cukorbetegség
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Florentino Ameghino témájú médiaállományokat.

Florentino Ameghino (1854. szeptember 18.1911. augusztus 6.) argentin őslénykutató, antropológus, zoológus és természettörténész volt. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Ameghino”.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Ameghino Luján városban született. Szülei olasz kivándorlók voltak. Ameghino önerőből tanult, tanulmányait a déli pampák tanulmányozásába fektette. Korának egyik legnagyobb fosszilis gyűjteményét hozta létre; gyűjtemény, amely számos geológiai és paleontológiai tanulmányhoz vezetett. Felkutatta azt a tényt miszerint volt-e ősember a pampákon. Sőt azt is állította, hogy az ember, mint faj Dél-Amerikából származik.

Florentino Ameghinot kinevezték a National University of Córdoba állattani professzorának. Aztán a La Plata Museum aligazgatója, és a Buenos Aires-i Bernardino Rivadavia Natural Sciences Museum igazgatója lett.

A tudós Buenos Airesben, cukorbetegségben halt meg. Ekkor 57 éves volt.

A holdon található Ameghino krátert róla nevezték el. Szintén róla van elnevezve a Buenos Aires tartományban lévő Florentino Ameghino partido körzet, amelynek székhelye nem más, mint Ameghino város, és az „Ameghiniana” című tudományos lap, amely az őslénykutatással foglalkozik.

Florentino Ameghino által alkotott és/vagy megnevezett taxonok[szerkesztés]

Az alábbi linkben megnézhető Florentino Ameghino taxonjainak egy része.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12564112s

Források[szerkesztés]

  • Garate, Justo. Ameghino, Florentino, Dictionary of Scientific Biography 1. New York: Charles Scribner's Sons, 129–132. o (1970). ISBN 0684101149 
  • Shampo, M A, Kyle R A (1987. September). „Argentinian paleontologist contributes to the understanding of humans and the environment”. Mayo Clin. Proc. 62 (9), 855. o. PMID 3306184.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Florentino Ameghino című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]