Pampák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pampák
A pampa térképe (zölddel) Buenos Airest piros pont jelzi a tengeröbölnél Pampa seca: száraz pampa Pampa húmeda: nedves pampa
A pampa térképe (zölddel)
Buenos Airest piros pont jelzi a tengeröbölnél
Pampa seca: száraz pampa
Pampa húmeda: nedves pampa
Elhelyezkedés La Plata lowland
Földrajzi adatok
Terület750 000 km²
Térkép
A pampák kiterjedése Dél-Amerikában
A pampák kiterjedése Dél-Amerikában
d. sz. 35°, ny. h. 62°Koordináták: d. sz. 35°, ny. h. 62°
A Wikimédia Commons tartalmaz Pampák témájú médiaállományokat.

A pampák vagy pampa (spanyol: La Pampa vagy región pampeana) dél-amerikai síkság, ami több mint 750 000 km² területű, és Argentína és Uruguay, továbbá Brazília Rio Grande do Sul állama osztozik rajta. Nagy része Argentína területén található.

Argentínában gyakran pampának neveznek minden füves síkságot is, akárhol is van.[1] Kecsua eredetű szó; jelentése: síkság.

Argentína[szerkesztés]

Argentínában földrajzilag a pampa az ország központi fekvésű hatalmas alföldje, amely a Río de la Plata és az Atlanti-óceán partjaitól nyugat felé Córdoba és San Luis hegyvidékéig terjed. Északon a Chaco erdős vidéke, délen a sivár patagóniai pusztaság határolja. A végtelen rónaságból csak Tandilia és Ventania hegyei emelkednek ki.

A pampát két részre osztják:

  • nyugati (Pampa Occidental) vagy száraz pampa (Pampa seca)
  • keleti (Pampa Oriental) vagy nedves pampa (Pampa húmeda)

A két rész között a határt az évi 600 mm csapadék vonala (izohiétája) jelenti, amely Santa Rosa város közelében húzódik észak-északnyugat–dél-délkelet irányban. E vonaltól keletre a Río de la Plata mellékéig az évi csapadékátlag fokozatosan 1000 mm-ig növekszik. Ezért ezt a vidéket nedves pampának is nevezik. A Santa Rosa vidékétől délnyugatra a csapadék egyre kevesebb, ez a vidék a száraz pampa vagy "La Estepa", egyszerűen: puszta, sztyep.

A keleti vagy nedves pampa Argentína éléstára, a hajdani füves puszta helyén mindenütt művelt földeket találunk. Egész Argentína megművelt földterületeinek mintegy 80%-a itt terül el, ez a vidék adja a mezőgazdasági termelés közel 70%-át. A pampa az ország legsűrűbben lakott területe, északkeleti peremén alakult ki az ország fővárosa és hatalmas agglomerációja: Nagy-Buenos Aires. A nyugati vagy száraz pampán a 300–600 mm közti átlagos évi csapadék nem elégséges a szántóföldi művelésre, ezen a vidéken szarvasmarhákat és juhokat legeltetnek.

Uruguay[szerkesztés]

Uruguayban a pampa magába foglalja az egész országot.

Források[szerkesztés]

  1. Vécsey Zoltán: Dél-Amerika, 1974

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pampas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Balázs Dénes:Argentína, Uruguay, 1988