Mediterraneo (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mediterraneo
(Mediterraneo)
1991-es olasz film
RendezőGabriele Salvatores
ProducerSilvio Berlusconi
Mario Cecchi Gori
Vittorio Cecchi Gori
Gianni Minervini
Műfaj
ForgatókönyvíróEnzo Monteleone
FőszerepbenDiego Abatantuono
Claudio Bigagli
ZeneGiancarlo Bigazzi
Marco Falagiani
OperatőrItalo Petriccione
VágóNino Baragli
Gyártás
GyártóA.M.A. Film
Penta Film
Silvio Berlusconi Communications
Ország Olaszország
Nyelvolasz
Forgatási helyszín
Játékidő99 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMiramax
BemutatóKanada 1991. szeptember 9.
USA 1992. március 2.
Magyarország 1998. november 19.
Díj(ak)1 Oscar-díj
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mediterraneo 1991-ben bemutatott olasz nagyjátékfilm, mely 1992-ben elnyerte az Amerikai Filmakadémia Oscar-díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

A film a második világháború idején játszódik, s egy csoport olasz katonáról szól, akiket egy Égei-tengeri görög szigetre helyeznek helyőrségi figyelőállásba – a hadsereg azonban a háború végéig megfeledkezik róluk, és három évre a szigeten ragadnak.

A filmet a Kastellorizo nevű szigeten forgatták.

Cselekmény[szerkesztés]

1941-ben, egy évvel azután, hogy Olaszország csatlakozott a németekhez a második világháborúban, egy maroknyi olasz katona partra száll egy Égei-tengeri szigeten. A sziget a fronttól a lehető legtávolabb esik, stratégiai értéke gyakorlatilag a nullával egyenlő. A küldetés célja megfigyelés és kapcsolatteremtés, valamint megszállás és jelentéstétel. A szedett-vedett csapat vesztett csaták túlélőiből, feloszlatott csapattestek maradványaiból áll. Mind abban a korban járnak, amikor az ember még nem döntötte el, hogy családot alapítson, vagy éljen a világba.

A cselekmény kezdetekor a szakasz partra száll a Megisti nevű szigeten, ahol egy megfigyelő állást kell létrehozniuk. Már az első éjszaka elveszítik a kapcsolatot a hadtestükkel, majd a messzelátón keresztül végignézik, ahogy az őket partra szállító hadihajó, a Garibaldi, egy bombatámadás következtében megsemmisül. Mivel élelemre van szükségük, és amúgy is a feladatuk a sziget megszállása, felkerekednek, hogy megkeressék a szigeten élő lakosokat. Bár eleinte úgy tűnik, hogy a sziget kihalt, a hegyekben elrejtőzött görögök hamarosan visszaszállingóznak a faluba.

Miközben a partra vetett helyőrség keserűen veszi tudomásul, hogy a hadsereg megfeledkezett róluk, a kényszerű együttélésből barátságok szerelmek szövődnek, s a csapat észrevétlenül eggyé válik a szigeten élő görög lakosokkal, és az egész történet átcsap egy hatalmas – olasz humorral fűszerezett – nyaralásba. Mindeközben három év telik el.

Karakterek[szerkesztés]

  • Raffaele Montini főhadnagy (Claudio Bigagli) – A szakasz parancsnoka, civilben gimnáziumi tanár, a művészetek rajongója.
  • Antonio Farina (Giuseppe Cederna) – Montini főhadnagy segédje. Montini szerint nagyon kedveli őt, sokszor még a főhadnagy gondolatait is kitalálja.
  • Nicola Lorusso őrmester (Diego Abatantuono) – Jelenleg őrmester, de harcolt az afrikai háborúban, ahol valójában a törzsőrmesterségig vitte.
  • Luciano Colasanti, Lorusso segédje (Ugo Conti) – Mindig az őrmester kedvét keresei, árnyékként követi őt, gyakorlatilag szimbiózisban élnek.
  • Eliseo Strazzabosco (Gigio Alberti) – Fura hegyvidéki fickó, civilben síoktató. A háborúban végig vele van Silvana, a szamár, akit otthonról hozott magával; társai szerint úgy szereti mint egy embert, talán még jobban is.
  • A Munaron fivérek (Libero Munaron – Memo Dini, Felice Munaron – Vasco Mirandola) – Két igazi hegyi ember, pásztorok, akik még sosem látták a tengert.
  • Corrado Noventa (Claudio Bisio) – A dezertőr; már jó néhányszor megszökött, haza akart menni a várandós feleségéhez. Legutóbb Albánia és Jugoszlávia határán kapták el, amint gyalog indult Olaszországba.
  • Vasilissa (Vanna Barba) – Prostituált, gyerekkorában ragadt a szigeten.
  • A pópa (Luigi Montini) – A görög közösség szellemi vezetője.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Hivatkozások és források[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Mediterraneo (film) témában.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mediterraneo_(film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.