Derszu Uzala (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Derszu Uzala
(Дерсу Узала/デルス・ウザーラ)
1975-ös japán–szovjet film

RendezőKuroszava Akira
ProducerYôichi Matsue
Nyikolaj Szizov
AlapműVlagyimir Arszenyjev: Derszu Uzala
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróKuroszava Akira
Jurij Nagibin
FőszerepbenMakszim Munzuk
Jurij Szolomin
Szvetlana Danyilcsenko
Dimitrij Korsikov
ZeneIszaak Svarc
OperatőrFjodor Dobronravov
Jurij Gantman
Asakazu Nakai
Gyártás
GyártóAtelier 41
Daiei Studios
Moszfilm
Ország Szovjetunió
 Japán
Nyelvorosz
Játékidő136 perc
Költségvetés4 000 000 amerikai dollár(becsült)[1]
Képarány2,20:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New World Pictures
Japán Nihon Herald Eiga
Magyarország MOKÉP
BemutatóSzovjetunió 1975. július
Japán 1975. augusztus 2.
Magyarország 1976. szeptember 16.
Korhatár12 II. kategória (F/1166/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Derszu Uzala (デルス・ウザーラ; Deruszu Uzára; Hepburn: Derusu Uzāra?) 1975-ben bemutatott filmdráma, Kuroszava Akira alkotása. A film Vlagyimir Arszenyjev azonos c. regényének adaptációja.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1910-ben egy férfi (később kiderül, hogy Arszenyjev) barátja sírját keresi, de nem találja a gyorsan fejlődő Korfovszkaja település közelében.

1902, Szibéria, Oroszország

Arszenyjev kapitány vezetésével kis katonai csapat érkezik az Usszuri-vidék végtelen erdőségébe, hogy feltérképezzék az addig ismeretlen területeket. Tapasztalt vezető hiányában a csapat nehezen boldogul a civilizációtól távol eső, könyörtelen, vad vidéken. A erdő mélyén barangoló katonákat a véletlen sodorja össze Derszu Uzalával, a nanáj vadásszal, aki egész életét a vadonban töltötte. Derszu a csapat élére áll és keresztülvezeti őket a szibériai tajgán. Az együtt töltött hónapok során az öreg vadász és Arszenyjev között mély barátság szövődik. Az expedíció végeztével a kapitány és emberei visszatérnek a városba, Derszu pedig otthonába, az erdőbe.

Arszenyjev 5 évvel később visszatér a vadonba és egy véletlen folytán ismét találkozik Derszuval. A két jóbarát örömmel üdvözli egymást és csakúgy, mint 5 évvel azelőtt, Derszu ismét az expedíció élére áll. Küldetésük közben kiderül, hogy Derszu Uzala látása nagyon meggyengült, ettől kezdve mogorvává válik. Útjuk végén Arszenyjev magával viszi a meggyengült kis öreget a saját házába, a városba, de ő barátja szeretete ellenére sem találja helyét a civilizációban és visszavágyik otthonába, a vadonba. A kapitány nem tudja meggyőzni öreg barátját, hogy maradjon vele, ezért egy puskát ajándékoz neki, Derszu pedig visszatér az erdőbe. Nem sokkal később a város közelében megtalálják Derszu holttestét, de a puskát nem, így feltehetően kirabolták és megölték. Arszenyjev kapitány végső búcsút vesz a barátjától a jeltelen sírnál.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]