Matica slovenská

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Emléktábla a Matica első épületén

A Matica slovenská (A matica szó jelentése anyácska, ugyanakkor a méhkirálynőt is illetik ilyen névvel) egy szlovák közjogi kulturális és tudományos intézmény. Székhelye Turócszentmárton. A Szlovák Tudományos Akadémia létrehozása (1942 illetve 1953) előtt a szlovákok legfőbb kulturális, tudományos intézményeként működött. Tevékenysége meghaladja a kulturális és tudományos közeget, szélsőségesen nacionalista mozgalom képét mutatja.[1][2]

1994-ben a Matica Slovenská 450 helyi csoporttal, és körülbelül 60 000 taggal rendelkezett. Szlovákia egész területén tart fenn klubokat.

Szervezetei[szerkesztés]

A Matica slovenskán belül a következő szervezetek kaptak helyet:

 • Kulturális, Információs és Tagsági vezetőségek
 • Szlovák Nemzeti Könyvtár
 • A Nemzeti Kultúra Emlékműve
 • Szlovák Irodalmi Egyesület
 • Szlovák Történelmi Egyesület
 • Matica Slovenská Archívum
 • Matica Slovenská nemzetiségek közötti kapcsolatok központja
 • Külföldön élő szlovákok múzeuma (Krajanské Múzeum)
 • A Matica Slovenská külföldi információs és kulturális központjai külföldön
 • A MS kiadója

Története[szerkesztés]

Az első Matica (1863-1875)[szerkesztés]

Az Osztrák–Magyar Monarchiában élő szlovákok vezető politikusai 1861-ben Túrócszentmártonban memorandumot bocsátottak ki, amelyben az alapvető kisebbségi jogok megadását követelték a szlovákság számára. Erre válaszul a osztrák császár, Ferenc József engedélyezte a szlovák nemzet és élet kedvelőinek létrehozását. Ennek eredményeként 1863. augusztus 4-én megalakult a Matica slovenská. Példaképe volt a szerb Matica Srpska (1826-ban alapították) és a cseh Matice česká (1831-ben alapították).

Megalakítás után a tagság folyamatosan nőtt és a szervezet súlya is egyre nagyobb lett a magyarországi szlovákság köreiben. Összegyűjtötte a szlovák kultúráért tenni akaró aktivistákat. Támogatta az amatőr színjátszóköröket, a népi kultúrát, saját kiadásában jelentette meg a Letopisy (magyarul Krónika) című szlovák nyelvű tudományos folyóiratot, valamint a Matica keretein belül alakult meg a Szlovák Nemzeti Múzeum is.

Betiltása a magyar kormány által (1875)[szerkesztés]

1875. április 6-án kelt, 125. számú rendeletében Tisza Kálmán belügyminiszter beszüntette a Matica slovenská működését.

A második Matica (1919-től napjainkig)[szerkesztés]

A csehszlovák állam 1918-as megalakulása után 1919. augusztus 5-én alakult meg újból a Matica Slovenská. Tevékenysége az első megalakulás óta nem változott; a szlovák nemzeti kultúra fejlesztésén fáradozott, de 1942-ig, a Szlovák Tudományos Akadémia megalakulásáig kivételes szerepet töltött be a szlovákság tudományos életében is. (Elsősorban a szlovák nyelvvel kapcsolatos kérdésekben.)

Az 1948-ban megalakult szocialista csehszlovák állam keretei nem kedveztek a Matica slovenská burkolt nacionalizmusának. 1954-től kezdődően tevékenysége a Szlovák Nemzeti Múzeum és Könyvtár kezelésére redukálódott.

A csehszlovák szocialista rendszer enyhülése nyomán újból erőre kaptak a szlovák nacionalista hangok az államszövetségen belül. A Matica 1963-ban ünnepelte létrejöttének 100. évfordulóját. Az ezzel kapcsolatos tevékenysége és a Prágai tavasz (1968) előszeleként tapasztalható enyhülés következtében a Matica jelentősége ismét nagy volt, országszerte sorra alakultak helyi szervezetei. Ez az állapot 1969-ig tartott.

A Matica történetében újabb fordulópontot a csehszlovák állam felbomlása és az önálló szlovák állam megalakulása jelentett. Szélsőséges, nacionalista tevékenységet folytat.[1]

Vezetői[szerkesztés]

Elnökök és elnökhelyettesek[szerkesztés]

Néhányan a titkárok közül[szerkesztés]

 • Pavel Mudroň, Michal Chrástek, Jozef Škultéty, Ján Vlček, Štefan Krčméry, R. Klačko, Jozef Cíger Hronský, J. Martík, P. Vongrej. I. Sedlák és M. A. Kováč.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Matica slovenská
A Wikimédia Commons tartalmaz Matica slovenská témájú médiaállományokat.