Majd, ha fagy!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Majd, ha fagy!
(Mystery, Alaska)
1999-es amerikai film
RendezőJay Roach
Producer
  • David E. Kelley
  • Karen Dianne Baldwin
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid E. Kelley
Főszerepben
ZeneCarter Burwell
OperatőrPeter Deming
VágóJon Poll
DíszlettervezőRusty Smith
Gyártás
GyártóHollywood Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínAlberta
Játékidő119 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Hollywood Pictures
magyar InterCom
BemutatóUSA 1999. október 1.
magyar 2000. november 23. (VHS-forgalmazás)
Korhatár16 III. kategória (F/9121/J)
További információk
  • IMDb
  • PORT.hu
  • SablonWikidataSegítség

    A Majd, ha fagy! (eredeti cím: Mystery, Alaska) egy 1999-es amerikai sportdráma-vígjáték, Jay Roach rendezésében, amely a fiktív Mystery kisváros amatőr jégkorongcsapatáról szól, amely a National Hockey League-ben (NHL) a New York Rangers ellen játszik bemutató mérkőzést. A főszerepekben Russell Crowe, Hank Azaria és Burt Reynolds látható.

    Cselekmény[szerkesztés]

    Alább a cselekmény részletei következnek!

    John Biebe seriff egyike azoknak az alaszkai Mystery városlakóknak, akik részt vesznek a "szombati játékban" - egy hetente megrendezett hokimeccsen, amelyet egy nyílt tavon játszanak. Donna, John felesége, a Sports Illustrated legújabb számával érkezik, amelyben egy cikk van a "hkimániás" városról és a szombati jégkorongmeccsekről. A cikk megemlíti, hogy John "lassú lábú", de azzal a kijelentéssel zárul, hogy korcsolyázási képességben a Mystery-csapat a NHL bármelyik csapatával felveszi a versenyt. Burns bíró és fiát, Birdie-t kizárják a csapatból mert sosem passzol, és a tinédzser Stevie Weekset állítják a helyére.

    Connor Banks, a csapat legjobb játékosa, véletlenül lábon lő egy képviselőt. Eredetileg csak rá akart ijeszteni a férfira, de a lövés visszapattant és lábon találta a politikust. Charles "Charlie" Danner, a Sports Illustrated cikk szerzője a városba érkezik és közli, hogy cikke hatására az NHL azt javasolta, hogy a New York Rangers jöjjön el Mysterybe, hogy egy televíziós bemutató mérkőzésen játszhasson a város csapatával. Connor Banks vád alá helyezése Burns bíró elé kerül, és ügyvédje, Bailey Pruit elfogadja a tárgyalás időpontját a következő hétre. Connor nem akar ilyen hamar tárgyalást, mert ha veszít, lemarad a közelgő meccsről. Bailey azt mondja neki, hogy ne aggódjon, mert egyetlen esküdtszék sem fogja lecsukni a város sztárjátékosát. Az esküdtszék felmenti Connort.

    Kiderült, hogy a Rangers játékosai nem szívesen játszanak a mérkőzésen, amelyet viccnek minősítenek. Megérkezik a televíziós csatorna stábja. A csapatot Mystery Eskimóknak akarják nevezni, amit John és a polgármester sérelmez. Charlie közli a polgármesterrel, hogy a Rangers játékosai panaszt nyújtottak be a játékosok szakszervezeténél, és lemondják a meccset. Burns bíró közli Bailey-vel, hogy New Yorkban meghallgatást tartanak a jogvita miatt.

    A meghallgatáson Bailey szenvedélyesen könyörög a játék folytatásáért. Bailey a tárgyalás közben szívrohamot kap és meghal. A Mysteryben tartott temetés után kiderül, hogy megnyerte az ügyet, és a meccset mégis lejátszák. John szembesíti a bírót azzal, hogy mivel Bailey-t New Yorkba küldte, most neki kell átvennie az edzősködést. A bíró csak akkor egyezik bele, ha John visszatér a csapatba kapitányként. A bíró irányításával a csapat eszeveszetten edz a mérkőzésre.

    A mérkőzés során a Mystery csapat első harmadban két góllal vezet. Az egyik gólt Stevie lövi, aki gyorsaságával lenyűgözi a kommentátorokat. A második harmadban a Rangers öt gólt szerez. Birdie önzősége egy gólba kerül a csapatnak. Mystery nem hajlandó beletörődni a vereségbe, a harmadik harmadban két gólt szerez, köztük egyet Birdie passzából, aki most nem volt önző. A meccs vége felé Connornak esélye van az egyenlítésre, de lövése a keresztlécet találja el. A mérkőzésnek vége, az eredmény 5 - 4 a Rangers javára. A Mystery csapata és a nézők is teljesen levertnek tűnnek, egészen addig amíg Burns bíró és a Rangers csapata meg nem tapsolja őket. A meccs hatására Stevie Weeks és Connor Banks is kisebb ligás szerződést kapott.

    Itt a vége a cselekmény részletezésének!

    Szereplők[szerkesztés]

    Szerep Színész 1. Magyar szinkron[1]
    John Biebe seriff Russell Crowe Kaszás Mihály
    Charles Danner Hank Azaria Szerémi Zoltán
    Donna Biebe Mary McCormack Csomor Csilla
    Walter Burns bíró Burt Reynolds Rajhona Ádám
    Scott R. Pitcher polgármester Colm Meaney Ujlaki Dénes
    Mary Jane Pitcher Lolita Davidovich Orosz Helga
    Bailey Pruitt Maury Chaykin Hollósi Frigyes
    Matt 'Skank' Marden Ron Eldard Hujber Ferenc
    Stevie Weeks Ryan Northcott Karácsonyi Zoltán
    Connor Banks Michael Buie Dózsa Zoltán
    'Tree' Lane Kevin Durand Ifj. Jászai László
    'Brian `Birdie' Burns Scott Grimes Barát Attila
    Donnie Shulzhoffer Mike Myers Galbenisz Tomasz
    'Brian `Birdie' Burns Scott Grimes Barát Attila
    Önmaga Phil Esposito Melis Gábor

    Kritikai visszhang[szerkesztés]

    A Rotten Tomatoes-on a Letaszítva 37%-os tetszési indexet ért el 82 kritikus véleménye alapján. 30 kritikus pozitívan 52 kritikus negatívan értékelte a filmet.

    Bevétel[szerkesztés]

    A Majd, ha fagy! bevételi szempontból bukásnak minősül, mindössze 8 891 623 dolláros bevételt ért el a 28 millió dolláros becsült költségvetéssel szemben. Nyitóhétvégéjén csupán a kilencedik helyen végzett, megelőzték a szintén debütáló Sivatagi cápák (második helyen végzett), Őrjítő szerelem (hatodik helyen végzett) és az Elmo nagy kalandja (nyolcadik helyen végzett) című filmek. Régebbi bemutatók közül szintén megelőzték a második hete műsoron lévő Kettős kockázat (első helyen végzett), a harmadik hete műsoron lévő Amerikai szépség (harmadik helyen végzett) és az Állj, vagy jövök! (negyedik helyen végzett), a kilencedik hete műsoron lévő Hatodik érzék (ötödik helyen végzett) és a harmadik hete műsoron lévő A pálya csúcsán (hetedik helyen végzett) című filmek.[2]

    Fordítás[szerkesztés]

    • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mystery, Alaska című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

    Források[szerkesztés]

    További információk[szerkesztés]