Ugrás a tartalomhoz

Kettős kockázat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kettős kockázat
(Double Jeopardy)
1999-es amerikai film
RendezőBruce Beresford
ProducerLeonard Goldberg
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • David Weisberg
  • Douglas S. Cook
Főszerepben
ZeneNormand Corbeil
OperatőrPeter James
VágóMark Warner
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő105 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1999. szeptember 21.
  • 2000. április 27. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kettős kockázat (eredeti cím: Double Jeopardy) 1999-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmthriller Bruce Beresford rendezésében. A főszerepben Ashley Judd és Tommy Lee Jones látható.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Libby és Nick házasok, szeretik egymást, van egy gyerekük is. Egy nap Libby és a férfi hajókázni indul, Libby arra kel fel, hogy tiszta véres a ruhája, a hajón pedig vérnyomok vannak, a férje eltűnt. A kiérkező parti őrség egy késsel a kezében talál rá a nőre, később a férjét halottnak nyilvánítják, Libby-t pedig letartóztatják gyilkosságért. A tárgyaláson Libby hiába védekezik, elítélik, börtönbe kerül. Libby megkéri a fia nevelőnőjét, hogy vegye magához a gyerekét, mert nem akarja, hogy állami gondozásban nőjön fel a gyerek.

A nevelőnő kezdetben sokszor beviszi Libby fiát a látogatásra, de aztán eltűnik a városból. Libby felhívja őt telefonon, számon kéri, és véletlenül megtudja, hogy a férje még él, és a nevelőnővel van. Libby a börtönben elszánja magát a túlélésre, csak arra tud gondolni, hogy bosszút ál majd a férjén, a gyerekét pedig magához veszi. Elérkezik Libby szabadon bocsátási tárgyalása, és a nőt feltételesen szabadlábra helyezik. Libby egy házba kerül, Travis lesz a nevelőtisztje, aki egy nagyon szigorú férfi, nem tűri a szabályok megszegését. Libby kutatni kezd a fia után, ezért egyik este nem megy vissza a házba, a zsaruk elfogják, Travis pedig arra készül, hogy visszaviszi őt a börtönbe, de Libby-nek sikerül megszöknie. Tovább kutakodik, de vakvágányra jut, mert a nevelőnő azóta meghalt, a férje pedig nevet változtatott. De Libby nem adja fel, a nyomok alapján eljut New Orleans-ba, ahol rátalál a férjére. Megfenyegeti őt, hogyha nem adja oda neki a gyereket, akkor leleplezi őt. Megbeszélnek egy találkozót, de a férje átveri Libby-t, egy koporsóba teszi a nőt és magára hagyja. Libby nagy nehezen kiszabadul, hajtja a vágy, hogy megtalálja a fiát, és ha kell, akkor megölje a férjét.

Eközben Travis végig Libby nyomában jár, csak egy lépéssel le van maradva, ezért nem tudja őt elkapni. Travis a nyomozása során egyre jobban kezd hinni Libby ártatlanságában, Nick-re is ráakad, lenyomozza őt, és rájön, hogy ő a halott férj. Travis és Libby kieszel egy tervet, hogyan buktassák le Nick-et, felveszik magnóra a beszélgetésüket, ami terhelő bizonyíték Nick ellen. De Nick fegyvert ragad, lövöldözés alakul ki, Travis is megsérül, de Libby a semmiből lelövi Nick-et. Ezután tisztázzák Libby nevét, a nő pedig elindul a fia iskolájába, ahol végre találkozhat a rég nem látott fiával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Elizabeth `Libby` Parsons Ashley Judd Majsai-Nyilas Tünde
Travis Lehman Tommy Lee Jones Reviczky Gábor
Nicholas `Nick` Parsons Bruce Greenwood Fazekas István
Angela `Angie` Green Annabeth Gish Antal Olga
Ben seriffhelyettes David Jacox Melis Gábor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. Kettős kockázat ~ Imdb
  3. Kettős kockázat az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]