Magyar életrajzi lexikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyar Életrajzi Lexikon szócikkből átirányítva)
Magyar életrajzi lexikon

Szerzőszerk. Kenyeres Ágnes
Első kiadásának időpontja1967–1994
Nyelvmagyar
Témakörnevezetes magyar személyek életrajzai
Műfajlexikon
Részei4 kötet
Kiadás
Magyar kiadásAkadémiai Kiadó, Budapest

A Magyar életrajzi lexikon a 20. század második felének jelentős magyar tudományos műve.

Története[szerkesztés]

Mivel nagyobb – de nem feltétlenül tudományos – magyar életrajzi lexikonok e mű előtt utoljára az 1930-as években készültek (A magyar társadalom lexikonja, Három évtized története életrajzokban. Magyarország monografiája 1900-1932, Magyar nemzeti lexikon, Ezer kortárs. Az 1936-os év lexikona), szükséges gondolatnak számított az 1960-as években a Magyar életrajzi lexikon megírása. A szerkesztési munkálatok vezetésével az Akadémiai Kiadó a budapesti Egyetemi Könyvtár munkatársát Kenyeres Ágnest kérték fel. Az 1967–1969-ben megjelent két kötetes monumentális alkotás körülbelül 2100 kéthasábos nyomtatott oldalon több ezer magyar személy rövid életrajzát és a rájuk vonatkozó szakirodalmat tette közkincsé. Az Előszó szerint:

„A hazai könyvkiadás történetében ez a mű az első olyan általános életrajzi lexikon, amely bemutatja mindazokat, akiknek államalapításunktól kezdve szerepük volt a közélet, a politikai, a gazdasági, a tudományos, a kulturális és a művészeti élet különböző területein, mindazokat, akik elindítói és résztvevői voltak a magyar munkásmozgalomnak, megalapozói a magyar iparnak, kezdeményezői a műszaki fejlődésnek. Szerepelnek a lexikonban többek között királyok, államfők, hadvezérek, politikusok, egyházi személyek, üzletemberek, ipari úttörők, mecénások, forradalmárok, tudósok, művészek, írók, újságírók, artisták, utazók, orvosok, mérnökök, sportolók, még kalandorok és betyárok is.”

Az 1980-as évekre szükségessé vált egy javított kiadás sajtó alá rendezése, ekkor viszont újbóli megjelentetés helyett egy III., kiegészítő kötetet csatoltak az első kettőhöz. Ennek előszavában beszámoltak arról, hogy:

„Az első ízben kiadásra kerülő harmadik kötet legterjedelmesebb része azoknak az életrajzát tartalmazza, akiknek életútja 1967 és 1978. szeptember 30. között zárult le. De többet is nyújt ennél. A harmadik kötet szereplőinek pályája sok esetben visszanyúlik a tizenkilencedik század utolsó negyedéig. A szerkesztés ezért belevette a gyűjteménybe azoknak a kortársaknak az életrajzát is, akiknek működése huszadik századi, tehát ugyanezen nagyobb időszak szereplői voltak, de kimaradtak az első két kötetből, mert még nem állt róluk rendelkezésre elégséges adat. ezáltal a harmadik kötet - közel négyezer címszavával olyan információk tárházát tartalmazza századunk életének szereplőiről, amely egyetlen más kézikönyvben sem található. Akárcsak az előzőeket, ezt a kötetet is sokrétű bibliográfia teszi teljessé és számos illusztráció gazdagítja.”

Az 1994-es kiadáskor egy 4. kiegészítő kötet is került a sorozathoz A–Z (1978–1991) címmel. Ennek adatgyűjtése 1990-ben fejeződött be. A teljes szintézis több mint 4000 oldal terjedelemben körülbelül 20.000 szócikket tartalmaz.

A mű alapos adatanyaga miatt napjainkban is jól használható, különösen a XX. századi személyekkel kapcsolatban. Ingyenes elektronikus formában a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról érhető el. Ennek ellenére létezik egy még frissebb áttekintés, ez pedig a 2001 és 2007 között megjelent 6 kötetes Új magyar életrajzi lexikon.

Kötetbeosztása[szerkesztés]

Kötetszám
Cím
Kiadási év
Oldalszám
ISBN
I. kötet A–K 1967 1039 -
II. kötet L–Z 1969 1104 -
III. kötet Kiegészítő kötet A–Z 1981 899 ISBN 963-05-2500-3
IV. kötet A–Z (1978–1991) 1994 993 ISBN 963-05-6422-X

Források[szerkesztés]

Kapcsoló szócikkek[szerkesztés]