Mátyás Király Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátyás Király Gimnázium

A gimnázium a felújítás után
A gimnázium a felújítás után
Alapítva1961
NévadóI. Mátyás (ember)
HelyMagyarország, Fonyód
Típusgimnázium
Tanulólétszám503[1]
IgazgatóSzilasi Gábor
OM-azonosító034145
Tagozatokáltalános (01)
német (02)
angol (03)
matematika (04)
informatika (05)
kémia-biológia (06)
humán (07)
testnevelés (08)
német nyelvi előkészítő (09)
angol nyelvi előkészítő (10)
Elérhetőség
Cím8640 Fonyód, Hunyadi János u. 3.
Elhelyezkedése
Mátyás Király Gimnázium (Magyarország)
Mátyás Király Gimnázium
Mátyás Király Gimnázium
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 44′ 55″, k. h. 17° 33′ 19″Koordináták: é. sz. 46° 44′ 55″, k. h. 17° 33′ 19″
Térkép
A Mátyás Király Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mátyás Király Gimnázium témájú médiaállományokat.

A fonyódi Mátyás Király Gimnáziumot 1961-ben alapították (akkor Fonyódi Általános Gimnázium néven). A tanítás először a mai kesztyűgyár épületében indult kettő második, és három első osztállyal. 1963-ra készült el a jelenlegi épület, ami azonban akkor még jóval kisebb és jelentéktelenebb volt. 1986 és 1989 között bővítették ki Salamin Ferenc tervei alapján az iskolát, ekkor nyerte el mai formáját.

Fonyód a Balaton déli partjának egyik csomópontja, így a gimnázium helyének kiválasztásánál ezt vették figyelembe. Az intézmény vonzáskörzete méretéhez képest viszonylag nagy, körülbelül a Zamárdi - Balatonszentgyörgy - Somogyvár háromszöget fedi le.

Az iskolaépület[szerkesztés]

Természettudományos labor

Az 1963-ban átadott iskolaépületet 1986-ra kinőtte az intézmény. Az 1989-ig tartó felújítás és bővítés részeként készült el a harmadik emelet és az ebédlő fölé épült félemelet, valamint az aula. A tanítás a munkálatok ideje alatt is folytatódott; részben az iskolában részben pedig a kollégiumban. A jelenlegi épületben 19 (+2) tanterem, az ezekhez tartozó szertárak, egy tágas aula, 2013-ban felújított korszerű ebédlő, uszoda, tornaterem, konditerem, tanári szoba és irodák találhatóak. A tantermek között találunk kettő felújított számítástechnika-termet és nyelvi laboratóriumot is. 2014. április 4-én adták át az Új Széchenyi Terv keretében kialakított természettudományos laboratóriumot az iskolában, amely több tanterem és egyéb helyiségek összenyitásából keletkezett. A projekthez kapcsolódóan több kisebb-nagyobb átalakítás érte az épületet. A gimnáziumhoz vízitelep is tartozik, ahol a tanulóknak úszásra, vitorlázásra, és kajak-kenura van lehetőségük.

Az intézmény nevének változása[szerkesztés]

  • 19611968: Fonyódi Általános Gimnázium
  • 19681978: Karikás Frigyes Gimnázium
  • 19781990: Karikás Frigyes Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola
  • 19902008: Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola
  • 20082011: Somogy Megyei Önkormányzat Mátyás Király Gimnáziuma
  • 2012: Somogy Megyei Mátyás Király Gimnázium
  • 2013 óta: Mátyás Király Gimnázium

A "Mátyás Király" nevet az 1990/91-es tanévben vette fel az iskola, így fejezve ki a tiszteletet "az igazságos Hunyadi Mátyás" iránt. Az új névről tanulói szavazás döntött.

Igazgatók[szerkesztés]

Versenyeredmények[szerkesztés]

Az intézmény több rangos versenyen is képviselteti diákjait, melyeken az iskola régóta szép eredményekkel szerepel, ezzel öregbítve nevét. Nagy sikerként könyvelte el például a gimnázium a 2011-ben először megrendezett, Somogy megyei középiskolák számára kiírt "Aludj máskor!" elnevezésű 24 órás csapatversenyen szerzett első helyet. Ezen a versenyen 2012-ben második helyezést ért el az iskola csapata, 2013-ban és 2018-ban pedig ismét a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott a "Fekete Sereg".

Híres diákok[szerkesztés]

Érdekességek az iskola történetében[szerkesztés]

Az iskola egyik nevezetessége volt az Ifjúsági Termelőszövetkezet, melyet Göndöcz István alapított 1961-ben. A szövetkezet a fonyódi Spiegel-dombon lévő szőlőültetvényeket gondozta, a szőlő eladásából származó jövedelmet pedig iskolai kirándulások szervezésére fordították.

Az országban elsők között kezdődött meg itt az informatikaoktatás 1980-ban, valamint uszoda és futófolyosó (1982) is létesült az intézményben.

A régi iskolaköpenyek és „Karikás-kitűzők” már ugyan eltűntek, de a mai diákságnak is van egyenruhája, aminek viselését az iskolai házirend ünnepnapokra írja elő. Ez a szokásos fekete szoknyán/nadrágon és fehér blúzon/ingen kívül az iskola emblémájával díszített sál, illetve nyakkendő viselését jelenti.

Diákcserék[szerkesztés]

Nyelvoktatás[szerkesztés]

Az iskolában a diákok a következő nyelveket tanulhatják:

  • Egyesült Királyság brit angol (kötelező)
  • Németország német (második, választható nyelv)
  • Spanyolország spanyol (második, választható nyelv)

Ezenkívül a tanulóknak magánórák keretében Oroszország orosz nyelvtanulásra is lehetőségük van.

Vizsgalehetőségek[szerkesztés]

Az érettségi vizsgákon kívül az iskolában lehetőség van ECDL-vizsgára (European Computer Driving Licence) is. 2000. december 1-jén vált a gimnázium akkreditált ECDL-vizsgaközponttá, azóta az iskolai fakultációkon is lehetőség van a vizsgázásra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 2013/14-es tanévben.

Források[szerkesztés]