Lyriothemis acigastra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lyriothemis acigastra
Hím
Hím
Nőstény
Nőstény
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Ősszárnyúak (Palaeoptera)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Egyenlőtlen szárnyú szitakötők (Anisoptera)
Család: Laposhasú acsák (Libellulidae)
Alcsalád: Libellulinae
Nem: Lyriothemis
Brauer, 1868
Faj: L. acigastra
Tudományos név
Lyriothemis acigastra
(Selys, 1878)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lyriothemis acigastra témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lyriothemis acigastra témájú médiaállományokat és Lyriothemis acigastra témájú kategóriát.

A Lyriothemis acigastra a rovarok (Insecta) osztályának szitakötők (Odonata) rendjébe, ezen belül az egyenlőtlen szárnyú szitakötők (Anisoptera) alrendjébe és a laposhasú acsák (Libellulidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Lyriothemis acigastra előfordulási területe India,[1] azonban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint Tibetben, Kínában és Mianmarban is megtalálható.[2] Elterjedésének déli határa a Kerala nevű indiai államban van. Ez a szitakötő, nagyon hasonlít a 2009-ben felfedezett srí lankai Lyriothemis defonsekaira.[3]

Megjelenése[szerkesztés]

A hím vörös színű fekete mintázattal, míg a nőstény sárga fekete mintázattal; a nőstényben több, azaz vastagabb a fekete sávozás.

Életmódja[szerkesztés]

Életmódjáról igen keveset tudunk, mivel ritkán kerül az ember elé, továbbá 2013-ig alig tanulmányozták. Az eddigi megfigyelések szerint, főleg késő délután és reggel tevékeny. Az édesvízi mocsarak és patakok növényzete között vadászik, főleg busalepkefélékre (Hesperiidae) és molyokra.[1] A hímek, körülbelül 8-10 méteres magasságban pihennek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b (2013) „Lyriothemis acigastra: a new addition to the odonata fauna of Peninsular India”. Taprobanica: The Journal of Asian Biodiversity 5 (1), 73–4. o. DOI:10.4038/tapro.v5i1.5672.  
  2. http://www.iucnredlist.org/details/163701/0
  3. Poorten Nvd. „Lyriothemis defonsekai spec. nov. from Sri Lanka, with a review of the known species of the genus (Anisoptera: Libellulidae)”. Odonatologica 38 (1), 15–27. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lyriothemis acigastra című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.