Lukácsi Katalin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lukácsi Katalin
Született Lukácsi Katalin
1987október 2. (31 éves)
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása történész, katolikus hitoktató, zsidó közösségszervező, egyetemi kutató, politikus
Iskolái ELTE BTK
Politikai pályafutása
Párt Fidesz-KDNP (2011-2017), független (2017-)
Választókerület 1990-2014 között fennállt Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. sz. választókerület

Lukácsi Katalin (Jászberény, 1987. október 2.–) magyar közéleti szereplő, egykori KDNP-tag, a Viszlát, kétharmad nevű kezdeményezés vezetőjeként vált országosan ismertté.

Lukácsi Katalin gondolata a Kossuth téren a magyar hazáról

Élete[szerkesztés]

Lukácsi Katalin 1987-ben született, Jászjákóhalmán töltötte gyermekkorát. Szülei baloldali beállítottságú és vallástalan emberek,[1] édesanyja hosszú idő óta a jászjákóhalmai MSZP elnöke.[2] Lukácsi végzettségei szerint katolikus hitoktató, történész és zsidó közösségszervező. Jelenleg az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Történelemtudományok Doktori Iskolájának hallgatója és kutató.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Lukácsi Katalin a politikába 2010-ben kapcsolódott be, amikor Herényi Károly felkérésére elvállalta az MDF országgyűlési képviselő-jelöltségét az akkori Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. sz. egyéni választókerületben. A pártba azonban nem lépett be. Választókerületének székhelye Jászapáti volt.[3] Emellett a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei listáján[4] is szerepelt, a lista nyolcadik helyén.[5] A választáson a szavazatok 2,68 százalékával, a választókerület 514 lakosának támogatásával a negyedik helyen végzett.[6] 2010 őszén függetlenként indult a 2010-es önkormányzati választáson Jászjákóhalmán, a Fidesz támogatásával, ugyanis Lukácsi Katalin csatlakozott Muhari Zoltánné (volt általános iskolai tanára) fideszes színekben induló polgármester-jelölt csapatához. 2011 tavaszán lépett be a KDNP-be, amikor maga a párt kereste meg újjászervezése alkalmával, és amihez katolikus vallása és kereszténydemokrata politikai gondolkodása miatt csatlakozott. A KDNP-ben és elsősorban az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben rendezvényszervezéssel foglalkozott, a nevéhez kötődik az IKSZ Holokauszt Emlékév programsorozata, de az ő ötlete alapján valósult meg egy beszélgetőest Röhrig Géza és Sajgó Szabolcs,[7] majd Erdő Péter és Köves Slomó között.[8] Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben a VII. kerületi alapszervezet elnöke, a fővárosi szervezet elnökségi tagja és az egyházügyi munkacsoport vezetője valamint a Barankovics István Alapítvány projektmenedzsere volt. 2016-ban elnyerte a Kőrösi Csoma Sándor Program Izraelbe szóló ösztöndíját, így hat hónapon keresztül foglalkozott Tel-Avivban az izraeli magyarok közösségszervezésével.

Az országos politikában[szerkesztés]

Akkor vált országosan ismertté, amikor bejelentette kilépését a KDNP-ből. Nem értett egyet azzal, hogy a kormánypártok szembehelyezkedtek Ferenc pápával, de a Népszabadság-ügy és a CEU-ügy vezetett el ahhoz, hogy 2017 áprilisában kilépjen pártjából és a kereszténydemokrata politizálást függetlenként folytassa. Azóta számos cikk, interjú, kritizáló és dicsérő írás jelent meg róla. Azzal is felkeltette a figyelmet, amikor bejelentette, hogy 2017. július 8-án részt vesz a Pride-on.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]