Ludbreg vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ludbreg vára
Ludbreški grad
Ország Horvátország
Mai településLudbreg

Épült12. század
Elhagyták19. század
(lebontották)
Típusavizivár
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Ludbreg vára (Horvátország)
Ludbreg vára
Ludbreg vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 46° 15′ 05″, k. h. 16° 37′ 10″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 05″, k. h. 16° 37′ 10″

Ludbreg vára egy középkori vár volt Horvátországban, a Varasd megyei Ludbreg városában. Ma a Batthyány család 1745 és 1753 között épített barokk kastélya áll a helyén.

Fekvése[szerkesztés]

Ludbreg vára a város központjában a mai Batthyány-kastély körül állt. Nyomait ma csak a kastély mellett északra és keletre találjuk, ahol egy temető maradványai láthatók.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Ludbreg a Bednja folyó kanyarulatában fekszik, amelyet Kalnička és Toplička gora hegyei védenek és zárnak el, és ahol az őskori, ókori és középkori utak keresztezték egymást.[1] Az ókorban a római Iovia városa állt a mai Ludbreg helyén.[2] A középkor folyamán az egykori Iovia közelében négy várat is építettek. Az első a közeli Filipsberg dombja alatt állt ott, ahol ma halastó található. A második a Bednja jobb partján a mai Ludbregtől mintegy fél kilométerre északkeletre, a harmadik a Bednja bal partján Sigeca falutól nyugatra, míg a negyedik Ludbreg középkori vára volt, melyet később klasszicista udvarházzá építettek át. Ezeket a várakat víz vette körül. A védőárkokból kidobott földből sáncot építettek, melyet cölöpökkel, kerítésekkel és deszkákkal erősítettek meg, és amelyek mögött a közösség élete zajlott, egyúttal veszély esetén menedékül szolgáltak.[3] A várak többségét már hosszú évszázadokkal ezelőtt elhagyták, kivéve Ludbreget, mely a mai Ludbreg belvárosa helyén állt. A vár alapítását a 11. vagy a 12. századra tehetjük, de azt semmilyen írásos dokumentum nem támasztja alá. Az évszázadok alatt különféle korszerűsítéseket és átépítéseket végeztek rajta, amint az a 15. században is történt, amikor síkvidéki vizivárrá építették át. A várat falak és tornyok erősítették és túlélte a török háborúkat is. A népi hagyomány a várat egy másik várral kötötte össze, mely a Gradišćak-dombon állt és romjai még a 19. század második felében is láthatók voltak. A hagyomány úgy tartotta, hogy a két várat földalatti folyosó kötötte össze, melyet természetesen hiába kerestek.[3]

Ludbreg vára a középkorban[szerkesztés]

Ludbreg első említése IV. Béla király 1244. október 14-én Segesden kelt oklevelében történt,[4] melyből kiderül, hogy a 13. század elején királyi birtok volt. 1226 óta Szlavóniával és Dalmáciával együtt Béla öccse Kálmán herceg volt az ura egészen 1242-ig, amikor belehalt a muhi csata során szerzett sebeibe. Ivan Bočkaj, aki az első világháború után rövid történelmet írt Ludbreg mezővárosáról a körmedi Batthyány hercegek irattárának adatai alapján megemlíti, hogy a 13. században ezt az uradalmat a Palisnai és a Bakonjić család birtokolta, de ezekről a családokról nincs más adat.[5] A 14. században a Lugbregi család birtokaként jelentős településsé vált. 1320-tól Ludbregi Péter fia Miklós az ura, aki Károly Róbert támogatójaként sokat harcolt a Kőszegiekkel. Szolgálataiért a király a Ludbreg melletti Černec birtokával és a tárnokmesteri ranggal jutalmazta meg.[1] A király egyik legfőbb bizalmasa lett. Ludbreg plébániáját már az elsők között 1334-ben Ivan főesperes statutumában említik. 1360-ban a Ludbregiek eltűnnek innen és tíz évvel később már Csúz János horvát bánt találjuk birtokában. Halála után a birtokot fiai örökölték és utódai egészen 1442-ig birtokolták. Ekkor Csúz Miklós fia István az uradalmat Rohonci Nagy Andrásnak és feleségének adta el. Ők 26 évi uralmuk alatt nem hagytak maradandó nyomot a város történetében.[3]

1468-ban Ludbreg a Thuróczy család birtoka lett, kiknek uralma alatt a város kereskedelmi központtá vált. Hetivásárait évszázadokon át szerdai napokon tartották és a további fejlődést csak a török terjeszkedés gátolta meg. A Thuróczy család a 16. században és a 17. század elején volt az uradalom birtokosa. A család első kiemelkedő személyisége Thuróczy Bernát, aki Corvin János idejében horvát bánhelyettes volt, aki 1496-ban II. Ulászló királytól címert kapott, mely később Ludbreg címerének az alapja lett. Ő érte el, hogy X. Leó pápa 1513-ban Ludbreget búcsújáróhellyé nyílvánítsa.[3] Bernátot fia János követte, aki 1527-ben a Habsburgok ellenfeleként jelent meg a történelem szinpadán. A Szapolyai Jánost támogatók horvátországi vezetője Frangepán Kristóf modrusi gróf volt, akinek Thuróczy János a leghűségesebb támogatója volt. Nem szerette a Habsburgokat, de amikor Frangepán a Varasd ostromakor kapott sebeiben meghalt, hűséget kellett fogadnia nekik (1527), így megtarthatta birtokait.

A vár török háborúk idejében[szerkesztés]

Amikor 1532-ben I. Szulejmán oszmán szultán serege áthaladt ezen a területen a környező falvak mind elpusztultak, de a vár ostromára idő hiányában nem került sor. 1548-ban, hogy megvédjék Szlavóniát a török csapatok betörésétől létrehozták a kaproncai kapitányságot, mely alá Ludbreg is tartozott. Az őrséget a stájer herceg fizette és ő adta a kapitányt is, de a város még mindig a Thuróczyak birtokában volt. 1556-ban Thuróczy János fia István húsz lovast adott a határvédelem szolgálatába. Ludbreg védelmi lánc egyik legfontosabb vára volt mivel ellenőrizte a drávamenti útvonalat. 1555-ben Johann von Ungnad szlavóniai kapitány a horvát parlament előtt kijelenti, hogy Ludbreg fontos erőd, ezért alaposan át kell építeni, „mert már önmagában is szétesik”.[3] Ludbreg ebben az időben kettős uralom alatt volt, egyrészt a Thuróczyak, másrészt a határőrvidék katonai parancsnokai részéről. A vár és a város azonban kitartott, még Ulama pasa török portyázói sem foglalták el. Lakói ugyanakkor sokat szenvedtek a várban állomásozó zsoldosok fosztogatásaitól, akik elrabolták az embereket, a szarvasmarhákat, az ételt, a veteményeken lovakat legeltettek, sőt a szegény parasztok ruháit is elvették. Az emberek végül kétségbe estek. Az éhező, tönkrement parasztok 1572-ben megtámadták Ludbreg várát, de akciójuk tragikus véget ért.

Thuróczy Benedek és János idejében 1590 körül a török határ felől keleti rítusú keresztények kezdtek letelepedni a város körül, ezzel növekedett a Thuróczyak katonai ereje. A 16. század végére a Thuróczyak lettek Horvátoszág egyik legerősebb nemesei. Legfőbb birtokaik Ludbreg, Belec és Vinica jól védettek voltak a török támadásokkal szemben.[3] Thuróczy Benedek ott volt az 1606-os zsitvatoroki békekötésnél is, majd 1615-ben a II. Mátyás király kinevezte horvát bánná. 1616-ban ereje teljében érte a halál. Gyermekei közül csak Borbála élte túl, aki 1618-ban Erdődy Péter bán unokájához Farkashoz ment feleségül. Így 1635-től Ludbreg is az Erdődyek birtoka lett. A család utolsó tagja Erdődy Ferenc császári kamarás 1694-ben 36 évesen halt meg. 1695-ben Ludbreg a Batthyányak birtoka lett. Ebben az időszakban épültek a település ma is látható műemlékei.

Ludbreg a Battyányiak uralma alatt[szerkesztés]

Az első Batthyány aki Ludbreg ura lett Batthyány Ádám horvát bán volt, aki Strattmann Eleonóra grófnőt vette feleségül, ezért leszármazottaik a Batthyány-Strattmann nevet viselték. Ádám gróf 1680-ban kiűzte a törököt Kanizsáról, majd felszabadította a Drávamentét és 1703-ban hunyt el. Fiai Lajos és Károly különösen szoros kapcsolatot építettek ki a Habsburg-házzal. Lajosnak, mint Mária Terézia kancellárjának és nádorának sikerült meggyőznie a magyar és a horvát nemeseket, hogy vérüket és pénzüket a királynő trónjáért áldozzák fel, Károly pedig horvát bánként vezette a horvát csapatokat az örökösödési háborúba. Szolgálataikért bőséges jutalomban részesültek. Károly a Szent Római Birodalom hercege lett, Lajos pedig a nádori tisztséget nyerte el. A királynő 1742-ben kelt oklevelében a családot megerősítette Ludbreg birtokában, melyre ezután külön figyelmet fordítottak. 1745 és 1753 között felépíttették a reprezentatív barokk Batthyány-kastélyt. 1753-ban a Szent Vér ereklyét őrző Szent Kereszt kápolna falait és kupoláját a kanizsai Packai Mihállyal nagyon szép freskókkal festtették ki. Idős korában, amikor már visszavonult birtokai csendjébe, Lajos gróf gyakran időzött Ludbregben. Amikor Lajos 1765-ben meghalt a birtokot legidősebb fia Ádám Vencel örökölte, aki szintén sokat időzött itt feleségével Illésházy Teréziával, aki nagybátyja távollétében innen gyakran igazgatta Horvátországot. Amikor 1772-ben Károly herceg utód nélkül hunyt el a hercegi címet az elsőségi jog alapján Batthyány Ádám örökölte. Gazdag mecénásként támogatásával számos értékes műemlék épült ebben az időben. 1787-ben Ádámot fia II. Lajos követte az uradalom uraként, aki nagy munkába kezdett a régi ludbregi várban azzal a szándékkal, hogy a kastélyt korszerű klasszicista kastéllyá alakíttassa át. 1800-ban lebontották a vár tornyát és a város körüli tornyokat, hogy fel tudjanak építeni a kastélyra egy harmadik emeletet. A munkálatok Fülöp herceg (aki 1815-től volt Ludbreg tulajdonosa) idejében folytatódtak. Ekkor temették be a vár körüli védőárkokat.[3] Nyomait ma csak a kastély mellett északra és keletre találjuk, ahol egy temető maradványai láthatók.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Petrić, Hrvoje: Ludbreg i Ludbreška Podravina u srednjem vijeku (horvát nyelven). Podravski zbornik, No. 21, 1995.. (Hozzáférés: 2021. április 9.)
  2. Gorenc, Marcel – Vikić, Branka. Antičko nasljeđe ludbreškog kraja, Ludbreg (horvát nyelven). monográfia, 59-73. o. (1994) 
  3. a b c d e f g Winter, Marija: Ludbreški grad i njegovi gospodari (horvát nyelven). Podravski zbornik, No. 6, 1980.. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
  4. Az oklevél tartalma a csázmai káptalan 1394. december 18-án kelt átiratában maradt fenn.
  5. Bočkaj, Ivan. Trgovište Ludbreg i njegovo proštenište (horvát nyelven). Zagreb: Hrvatska straža (1936) 

Források[szerkesztés]