Lila akác

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lila akác
1934-es magyar film

„Hát a szerelem az nagy attrakció, csakhogy a belépti díjat a szereplőknek kell megfizetni!”
„Hát a szerelem az nagy attrakció, csakhogy a belépti díjat a szereplőknek kell megfizetni!”
Rendező Székely István
Producer Gál Ernő (1934)
Falus György (1973)
AlapműSzép Ernő regénye
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Mihály István
Főszerepben Ágay Irén
Nagy György
Kabos Gyula
Zene Ábrahám Pál (1934)
Fényes Szabolcs (1973)
Ábrahám Pál (1973)
Operatőr Eiben István (1934)
Hildebrand István (1973)
Vágó Szilas József (1934) Morell Mihály (1973)
Hangmérnök Lohr Ferenc (1934)
Jelmeztervező Gács Rózsa (1934) Kemenes Fanni (1973)
Díszlettervező Vincze Márton (1934)
Nagy Éva (1973)
Gyártás
Gyártó Hunnia Filmgyár
Pátria
OrszágMagyarország
Nyelv magyar
Játékidő 73 perc
Forgalmazás
Bemutató1934
1973
Korhatár12 év
További információk
SablonWikidataSegítség

Szép Ernő Lila ákác című regénye alapján készült, Székely István által rendezett, 1934-ben bemutatott fekete-fehér magyar zenés filmvígjáték Ágay Irén, Nagy György és Kabos Gyula főszereplésével. A film útjára indította a vele azonos című dalt is. A regénnyel ellentétben – a kor kívánalmainak megfelelően – hepienddel végződött.

Székely István másodszor 1972-ben is megrendezte a filmet (remake) az eredeti címmel (nem „akác”, hanem „ákác”; nem a fa, hanem a kúszónövény lilaakác) és más, a regényhez és a korabeli nézőkhöz közelebb álló formában, Halász Judit, Bálint András, Ráday Imre főszereplésével. Itt már „igazibb” a befejezés: az őbelé reménytelenül szerelmes kis táncosnő Oroszországba szerződik. Bálint – Szép Ernő szavaival – megállapítja: volt ifjúság, volt szerelem, de nem vettem észre.

Cselekmény[szerkesztés]

Tóth Manci (Ágay Irén), a fiatal divatárus lány beleszeret a banktisztviselőként dolgozó Paliba (Nagy György). A férfi nem viszonozza az érzelmeit, ő Lilibe (Eszterházy Ilona), a nagyvilági dámába szerelmes reménytelenül, mert a nő nem tekinti őt potenciális partnernek, hiszen neki vagyonos udvarlói vannak.

Manci megtudja, hogy Pali rendszeresen jár egy orfeumba, ezért gyorsan beletanul a táncosnői szakmába, és elszerződik kartáncosnak a mulatóba, és abban bízik, hogy így jobban fel tudja hívni magára Pali figyelmét. Többször beszélgetnek is egymással, de kapcsolat nem alakul ki köztük.

Amikor ez sem válik be, és Pali nem foglalkozik vele, Manci végső elkeseredésében igent mond egy oroszországi szerződésre, ahol két táncosnőt keresnek azonnali kezdéssel. A férfi csak ekkor ébred rá, hogy mekkora hibát követett el, és utánarohan a vasútállomásra, ahol az utolsó pillanatban szerelmet vall neki.

Szereplők (1934)[szerkesztés]

Szereplők (1973)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]