Lilaakác

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Kínai lilaakác
Lilaakác virágzata
Lilaakác virágzata
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Faboideae
Nemzetség-
csoport
:
Millettieae
Nemzetség: Wisteria
Faj: W. sinensis
Tudományos név
Wisteria sinensis
(Sims) DC.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai lilaakác témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai lilaakác témájú médiaállományokat és Kínai lilaakác témájú kategóriát.

A lilaakác (Wisteria sinensis), kínai lilaakác, kúszóakác vagy kékakác a pillangósvirágúak családjába tartozó fás szárú, lombhullató kúszónövény a Wisteria nemzetségből. Kínában honos, főként a Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület, Guizhou, Hebei, Henan, Hubei, Shaanxi és Yunnan tartományokban. Bár indás kúszónövény, kialakítható belőle fa-jellegű alak, általában csavarodó törzzsel és ellapuló felső résszel.

Elterjedés, élőhely[szerkesztés]

Leírás[szerkesztés]

A lilaakác balról jobbra csavarodó hajtásaival 8-10 méter magasra is felkúszó, erőteljes kúszócserje, páratlanul szárnyalt levelekkel. Gyors növekedésű, évenként akár 1-3 métert is nőhet. Kékeslila, gyengén illatos virágai áprilistól június elejéig, 20-30 cm hosszú, lecsüngő fürtökben nyílnak. Termése 12-15 cm hosszú, szőrös hüvely. Kisebb szárazságot még elviselő, meleg, napos fekvést kedvelő mezofiton. Fiatal korban ajánlatos vesszőit télire a föld felszínén betakarni, mert kissé fagyérzékeny, később azonban jól tűri a klímánkat.[1]

Felhasználás[szerkesztés]

Kínából Európába és Észak-Amerikába 1816-ban[2] jutott el, és az egyik legnépszerűbb kerti kúszónövény lett dús, illatos virágzata miatt. Néhány területen azonban (például az Amerikai Egyesült Államok keleti részein), ahol a talajviszonyok hasonlóak a kínai környezetéhez, és így a növénynek kedvezőek, túlságosan is elterjedt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wisteria sinensis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]