Liaoningosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Liaoningosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 122 Ma
Liaoningosaurus paradoxus - early cretaceous Liaoning IMG 5225 Beijing Museum of Natural History.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Ankylosauria
Család: ?Nodosauridae
Nem: Liaoningosaurus
Xu, Wang & You, 2001
Fajok
  • L. paradoxus Xu, Wang & You, 2001 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Liaoningosaurus témájú kategóriát.

A Liaoningosaurus az ankylosaurus dinoszauruszok egyik nagyon szokatlan neme, amely a kora kréta korban (az apti korszakban) élt. A holotípus (a pekingi Gerinces Őslénytani és Ősantropológiai Intézet IVPP V12560 katalógusszámú lelete), egy fiatal egyed alapvetően teljes csontváza, amire egy lemezre préselődve találtak rá a kínai Jihszien-formációban, a Liaoning tartománybeli Jihszien megyében levő Liaohsziben.

A típusfajt, a Liaoningosaurus paradoxust Hszü Hszing, Vang Hsziao-lin és Ju Haj-lu nevezte el 2001-ben.[1] A nem neve Liaoningre, a faj neve pedig a példánynál látható nodosaurida és ankylosaurida jellegzetességek zavaros keverékére utal.

Az egybefüggő csontváz körülbelül 34 centiméter hosszú volt, miáltal a legkisebb ismert ankylosaurus példánynak számít. A példányt az ismert ankylosaurus fosszíliák között egyedivé teszi a külső állkapcsi koponyaablak. Emellett lehetséges, hogy szemelőtti koponyaablakkal is rendelkezett. Mindkettő a fiatalokra jellemző tulajdonság lehet, ahogy az aránylag nagy fogak, a premaxilla fogai, a hosszú lábfejek és lábszárak, valamint a kezeken és lábakon levő hosszú, éles karmok is. A taxon igazán egyedi jellemzője vagy autapomorfiája feltehetően a trapéz formájú szegycsont.

További új jellemző a hasi páncélzat jelenléte, a két pár nagy, az állat egész hasát befedő bőrcsont, melyek felületén kis hatszögű és rombusz alakú kiemelkedések találhatók. Ilyen lemezek korábban nem kerültek elő az ankylosaurusoknál, melyeknél a haspáncél alig ismert. Kisebb háromszögletű bőrcsontok találhatók a vállon, a lapocka pedig egy válltüske jelenlétét jelzi.

A Liaoningosaurus rokoni kapcsolatait nehéz meghatározni a példány fiatal kora, valamint a nodosauridákra és az ankylosauridákra is jellemző tulajdonságok jelenléte miatt. Hszü és szerzőtársai (2001-ben) megjelentettek egy kladisztikus elemzést, ami szerint a Liaoningosaurus a Nodosauridae család bazális tagja, míg Matthew K. Vickaryous és kollégái (2004-ben) ideiglenesen az Ankylosauria csoportban helyezték el incertae sedis nemként.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Xu 2001
  2. Vickaryous 2004

Források[szerkesztés]

  • Xu 2001: Xu, X., Wang, X.-L., and You, H.-L. (2001). „A juvenile ankylosaur from China”. Naturwissenschaften 88 (7), 297-300. o.  
  • Vickaryous 2004: Vickaryous, M.K., Maryanska, T., and Weishampel D.B..szerk.: Weishampel, D.B., Dodson, P., and Osmólska, H.: Ankylosauria, The Dinosauria, 2nd edition, Berkeley, CA: University of California Press (2004). ISBN 0520242092 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liaoningosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.