Letkés–ipolyszalkai Ipoly-híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Letkés–ipolyszalkai Ipoly-híd
Elhelyezkedése
Áthidalt akadályIpoly
Funkcióközúti híd
Sávok száma2
Elhelyezkedése
Letkés–ipolyszalkai Ipoly-híd (Szlovákia)
Letkés–ipolyszalkai Ipoly-híd
Letkés–ipolyszalkai Ipoly-híd
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 47° 53′ 10″, k. h. 18° 45′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 53′ 10″, k. h. 18° 45′ 47″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Letkés–ipolyszalkai Ipoly-híd témájú médiaállományokat.

A Letkés–ipolyszalkai Ipoly-híd közúti híd az Ipoly felett Magyarország és Szlovákia határán, Letkés és Ipolyszalka (Salka) között.

Fekvése[szerkesztés]

Az Ipoly határfolyó felett ível át. Magyarországon Pest vármegyében, a Szobi járásban, Szlovákiában a Nyitrai kerületben, az Érsekújvári járásban helyezkedik el.

Története[szerkesztés]

A második világháború után az Ipoly alsó folyása feletti határhidak közül csak ezt építették újjá 1954-ben, de rövid használat után lezárták. A szocializmus hátralévő időszakában az Ipoly átjárhatatlan határ volt; csak jóval feljebb, a 2-es főúton Parassapusztánál működött határátkelő. A letkési híd így használaton kívül állt, de 1968-ban, a prágai tavaszt követő bevonulás(wd) során a Magyar Néphadsereg csapatai átkeltek rajta.

Az egykori határállomás 2010-ben

1987-ben ideiglenes határátkelő nyílt rajta, de az állandó forgalom csak 1994-ben indulhatott meg. Ehhez a magyar oldalon határállomást építettek, mely a schengeni csatlakozás óta üresen áll.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zsuppán András: Végre átadták a Dunakanyar régóta hiányzó hídját (magyar nyelven). Válasz Online, 2023. július 30. (Hozzáférés: 2023. december 9.)