Ugrás a tartalomhoz

Labradorit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labradorit
Labradorit közelről
Labradorit közelről
Általános adatok
Képlet(Ca,Na)[Al(Al,Si)Si2O8]
Kristályrendszertriklin
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzilikátásványok
AlosztályTektoszilikátok: nem zeolitok
Azonosítás
Színszürke, és érdekes tulajdonsága a labradorizálás, amely kékes, vöröses, zöldes, sárgás színjáték.
Fényüveg
Átlátszóságfehér
Törésmutató1,554 - 1,573
Keménység6 - 6½
Hasadástöbb irányban kitűnő
Törésegyenetlen
A Wikimédia Commons tartalmaz Labradorit témájú médiaállományokat.


A labradorit egy földpát ásvány, amely a plagioklászok kalciumos tagjának köztiterméke. 50 és 70 százalék közötti anortitot tartalmaz. Fajsúlya 2,68-tól 2,72-ig terjed. Kemény felületen húzva fehér csíkot hagy maga után, mint a legtöbb szilikát. A törésmutató 1,559 és 1,573 között van, és gyakori az ikresedés jelensége. Mint minden plagioklász tag esetében, a kristályrendszer triklin, és három hasítási irány van jelen, melyek közül kettő majdnem a megfelelő szögekkel rendelkezik (a harmadik irány nem megfelelő). Világos, fehér-szürke, blokkszerű, lapított formájú szemcsékként jelenik meg a közönséges magmás kőzetekben, mint a bazaltban és a gabbróban, valamint az anortozitokban.

Lelőhelyei[szerkesztés]

A legszínesebb labradorit talán Finnországban található, a lapamai kőbányákban, de még ezen kívül másik két ország, Ukrajna és Madagaszkár szintén remek lelőhellyel rendelkezik. Végül említésre méltó Oroszországban az Urál, Norvégiában a Skandináv-hegység, valamint Kanadában a Labrador-félsziget.

Felhasználása[szerkesztés]

A labradorit népszerű ásvány és egyedülálló drágakő. Ékszerek, szobrok, műemlékek készítésére kiválóan alkalmas.

A kuruzslók és ezotéristák körében is gyakran emlegetett ásvány, mivel a hiedelem szerint segíthet néhány betegség gyógyításában. Például – hitük szerint – tisztítja a belső szerveket, csökkenti a reumás fájdalmakat, és a súlyos szembetegségek kezelésére (mint a zöld hályog vagy a szürkehályog) szintén felhasználják.

Források[szerkesztés]

  • Koch Sándor - Sztrókay Kálmán: Ásványtan I-II, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1994. ISBN 9631859711
  • Bognár László: Ásványhatározó, Gondolat, Budapest, 1987. ISBN 9632818180

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Labradorite című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.