Lőrincz Lehel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lőrincz Lehel
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Született1933. december 13.
Türe
Elhunyt2014. március 6. előtt (80 évesen)
Kolozsvár
Állampolgárságaromán
Nemzetiségemagyar
HázastársaLőrincz Edit
FoglalkozásaSzobrász
IskoláiKépzőművészeti és Formatervezési Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Lőrincz Lehel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Lőrincz Lehel:Arany János szobra Szilágynagyfaluban

Lőrincz Lehel (Türe, 1933. december 20.Kolozsvár, 2014. március 6. előtt[1]) romániai magyar szobrász.

Életpályája[szerkesztés]

A nagyenyedi gyökerekkel rendelkező Lőrincz Lehel tanulmányait a híres Bethlen Kollégiumban kezdte, a kolozsvári képzőművészeti iskolában érettségizett, és 1959-ben végezte el a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakát.

Szabadfoglalkozású művészként tevékenykedett, majd néhány évig egykori tanára, Balaskó Nándor tanársegédje volt a Pedagógiai Főiskolán. Mentora azonban végleg elhagyta az országot, nyugatra távozott, ő pedig ismét szabadfoglalkozásúvá vált, a művészetének élt és alkalmi műemlékrestaurálással egészítette ki keresetét, mígnem később reklámgrafikusként vállalt állást. Ilyen minőségben is nyugdíjazták 1996-ban.

1960-tól rendszeresen szerepelt országos, megyei, és egyéb csoportos tárlatokon, de egyéni kiállításainak jegyzéke is gazdag. Többször állított ki Kolozsváron, Nagyenyeden, Szilágysomlyón, Szilágybagoson, Tordán és Tordaszentlászlón. Külföldi sikeres bemutatkozásainak helyszíne: Budapest, Würzburg és Stockholm. Nyugdíjba vonulása egyben művészi felszabadulást is jelentett számára. Immár csak az alkotással kellett foglalkoznia. Sorra jelentek meg köztéri szobrai az erdélyi helységekben, a kortárs művészek közül talán a legtermékenyebb ilyen vonatkozásban. Történelmünk és művelődéstörténetünk nagyjainak megörökítésével, bronzba, kőbe, fába időtlenítésével mesterségbeli tudással és valódi művészi alázattal szolgálta az erdélyi szobrászat ügyét.

Társasági tagság[szerkesztés]

Kitüntetés[szerkesztés]

Kiállítások[szerkesztés]

2009 A Bánffy palotában Lőrincz Lehel kolozsvári szobrász-festő jubileumi kiállítása.[3]

Köztéri munkák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. In memoriam Lőrincz Lehel, Szabadság, 2014. március 6.
  2. Állami kitüntetéseket adtak át Kolozsváron. [2016. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 1.)
  3. Művek, melyek nem önmagukra, hanem a témára koncentrálnak
  4. Arany János-szobrot avattak Szilágynagyfaluban. [2016. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 1.)

Források[szerkesztés]