Kuraman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kuraman
OrszágMalajzia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Kuraman (Malajzia)
Kuraman
Kuraman
Pozíció Malajzia térképén
é. sz. 5° 13′, k. h. 115° 08′Koordináták: é. sz. 5° 13′, k. h. 115° 08′

Kuraman más néven Keraman (régi nevén Mompracem[1]) apró maláj sziget a Dél-kínai-tengeren, Bruneitől északra, amely jogilag Malájziához, azon belül Labuan szövetségi területhez tartozik. Területe alig 1,5 km².[2] Kumaram arról híres, hogy Emilio Salgari olasz író ezt a szigetet tette meg Sandokan c. művének helyszínéül. Salgari természetesen a Mompracem nevet használja, amely így ivódott bele a köztudatba.

A sziget éghajlata kellemes, két látogatott strand is van rajta. Bár közúti hálózata nincs, de a földutakat karban tartják, ezért sétákra kitűnően alkalmasak még a sziget belsejét borító őserdőkben is.[3] Az elmúlt években nagy viharok megnövelték a szigeten az eróziót. A szigetre csak hajóval lehet eljutni, repülőgépeket csak bizonyos esetekben engednek leszállni Kuramanon.

A szigetet Mompracem-ként a 16. században említik a Borneóról készült térképek.[4] Az angolok 1897-ben világítótornyot emeltek Kuramanon, amely ma a sziget legmagasabb pontja.[3] A második világháborúban a japánok foglalták el, s közelében két holland hadihajót is elsüllyesztettek, amelyek roncsai ma is a környező vizekben nyugszanak. 1945-ben a szigetet ausztrál csapatok hódították vissza.

A sziget ritkán lakott. Lakosai nagy része fülöp-szigeteki származású, akik illegális bevándorlókként érkeztek, de malájnak hazudják olykor magukat. Hivatalosan a sziget lakatlannak minősül.[5] Ezen bevándorlóknak saját falujuk van, ahol főleg turizmusból élnek.

2004-ben bruneiek is szándékoztak megtelepedni a szigeten, s kivenni a részüket a turizmus adta üzleti lehetőségekből. Különböző jogi aggályok miatt ez mégsem vált nekik lehetővé. Brunei ráadásul néha magának követeli a szigetet Malájziától. Valószínűleg brunei-i hatásra merült fel a gondolat, hogy a szigetnek saját önkormányzattal bíró közigazgatási egységgé kellene szerveződnie.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gerlich, Bianca (2012): "Finding the island of Mompracem. The Problem of Mapping the Northwest Coast of Borneo from 16th to 20th Century". Oriente Moderno. 91 (1): 32–78. o.
  2. Official Portal of Labuan Corporation
  3. a b Pulau Kuraman (Travel Malaysia)
  4. Robert Nicholl (1976): The 16th century cartography of Borneo in, Brunei Museum Journal. 104 o.
  5. Harper, Damian (2007): China. 10 edizione, Lonely Planet, 2007. 410. o.