Kszar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kszar (magrebi arab: قصر vagy ڭصر ; berber: ⵉⴴⵔⵎ aghrem vagy ighrem, nyugati nyelveken ksar, ksour vagy qsar ) kifejezés általában egy berber, hagyományos, erődített falura utal,[1] amely egymáshoz kapcsolódó épületekből áll (gyakran hegy- vagy domboldalban), így a kszar egy erődítménynek tűnik. A berber építészet egyik fő megnyilvánulási formája.

Gyakoriak a Magreb szaharai oázisaiban és az Atlasz-hegység déli lejtőin. Védelmet nyújtottak a lakosságnak a nomádok vagy ellenséges törzsek portyái ellen. Leggyakrabban oázisok vagy vízfolyások közelében hozták létre őket, a Szaharát átszelő karavánutak mentén.

A kszar egyes épületei lakó- és raktárépületek összefüggő rendszerét alkotják. Ebben az összefüggő rendszerben középületek – például mecset – is fellelhető. A leggyakoribb építőanyag az egyéb rendelkezésre álló anyagok hiányában a folyóparti iszapos agyag,[1] vályogtégla vagy ritkábban a kő.

A "kszar" kifejezés ugyanakkor utalhat egy központi palotára vagy fellegvárra is, amelyeket általában egy magaslaton építettek meg. A Közel-Keleten, Szíriában, Jordániában és más országokban a kifejezés egy "palota" vagy "kastély" megjelölésére szolgál. Míg a Magreb területen található kaszba az uralkodó család számára épült erődítmény.[1]

Települések „kszar” névvel[szerkesztés]

A szó a Magreb régióban gyakran Marokkó, Algéria és Tunézia településneveinek része, és különösen elterjedt az Atlasz-hegység vonulatainak szaharai oldalán és a Draa folyó völgyében.[1] Tunéziában gyakran előfordul Medenín és Tatávín kormányzóság településneveiben.

Települések példái „kszar” névvel (nem teljes lista):

  • Ksar Draa, Algéria
  • Ksar Hadada, Tunézia,
  • Ksar Hallouf, Tunézia,
  • Ksar Oulad Dabab, Tunézia,
  • Ksar Ouled Soltane, Tunézia,
  • Ksar es-Seghir, Marokkóban, Tanger és Ceuta között,
  • Ksar el-Kebir, , Marokkó; az 1578-as, Alcácer Quibir-i csata helyszíne,
  • Ksar Nalut, Líbia.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Ksour And Kasbah (amerikai angol nyelven). Morocco Friendly Travel. (Hozzáférés: 2023. május 5.)