Draa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Draa
a folyó Zagora és Tinerhir között
a folyó Zagora és Tinerhir között
Közigazgatás
Országok  Marokkó
Földrajzi adatok
Hossz1100 km
Vízgyűjtő terület15 100 km²
Forrás Magas-Atlasz
Torkolat Atlanti-óceán
é. sz. 30° 54′ 44″, ny. h. 6° 45′ 35″Koordináták: é. sz. 30° 54′ 44″, ny. h. 6° 45′ 35″
Elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Draa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Draa vagy Drâa (berber: ⴰⵙⵉⴼ ⴻⵏ ⴷⵔⴰ, marrokói arab: واد درعة ) egy folyó Marokkóban. A heves esőzések után a leghosszabb folyója, amelynek elméleti hossza 1100 km.

Az Atlasz-hegységben ered, kezdetben délkelet felé, Tagounite irányába folyik, majd nyugat felé fordulva, Tan-Tan közelében az Atlanti-óceánba ömlik. Az év nagy részében azonban a Tagounite utáni része kiszárad.

Egy szakaszán, mintegy 390 km hosszan Marokkó és Algéria vitatott államhatáraként szolgál és a 20. század első felében az alsó szakasza jelölte a határt francia Marokkó protektorátusa és a spanyol fennhatóságú Juby-fok (Cabo Juby) között.

Szakaszai[szerkesztés]

Három, nem egyenlő hosszússágú szakaszra osztható fel:

 • A felső Draa: A Draa két forrásfolyóból, a Dadèsből és az Assif n'Tidiliből származik a Magas-Atlasz területén, amelyek Varzázátnál egyesülnek az el-Mansour Eddahbi víztározóban. Varzázáttól keletre 1973-ban épült meg az el-Mansour Eddahbi gát,[1] azóta a Draa iszapos árvizei a múlté, és a folyó már többnyire nem éri el az óceánt. A gátat elhagyva a Draa mintegy ötven kilométeren át keresztez egy nagyon keskeny szurdokot, a Tarhia du Drâa-t.
 • A középső Draa: a folyó oázisok sorozatát keresztezi, amelyeket kevésbé mély szurdokok választanak el egymástól. Az N9-es út zöld zónákon halad Agdztól Zagoráig 92 km-en át, majd Zagorától Mhamidig 108 km-en keresztül. A Draa az év nagy részében csak Zagoráig ismerhető el folyóként, az év nagy részében kiszárad.
 • Az alsó Draa: a leghosszabb és legszárazabb rész; már távol a Magas-Atlasz havas csúcsaitól. A többnyire kiszáradt meder (vádi) nyugat-délnyugat irányú.

Oázisok[szerkesztés]

A Draa völgye Varzázát közelében

A folyó felső szakaszának völgye, amely kb. 200 kilométer hosszú, hat oázison halad keresztül, ezek északról délre:

 • Mezguita oázis Agdz (Agdez) kisvárosával,
 • Tinzouline oázis,
 • Ternata oázis Zagora városával,
 • Fezouata oázis,
 • Ktaoua (vagy Ktawa) oázis Tagounite-val, Blidával, Tiraffal,
 • Mhamid el Ghuzlan oázis.

Az oázisok zöld zónájának szélessége átlagosan 3 és 10 kilométer között változik. A datolya a fő termék, de gabonaféléket, zöldségeket és hennát is termesztenek.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Mansour Ed Dahbi Hydroelectric Power Project Morocco - GEO. globalenergyobservatory.org. (Hozzáférés: 2022. augusztus 1.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Draa River című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Drâa című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.