Konqueror

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Konqueror
Breezeicons-apps-48-konqueror.svg
Konqueror működés közben
Konqueror működés közben

Fejlesztő KDE
Legfrissebb stabil
kiadás
  • 21.11.90 (kiadás előtti verzió, 2021. november 25.)[1]
  • R14.0.12 (legacy version, 2022. április 22., Trinity Desktop Environment)[2]
  • 22.08.2 (stabil verzió, 2022. október 13., KDE)[3]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv C++
Operációs rendszer Linux, Windows[4]
Kategória webböngésző, fájlkezelő
Licenc GPLv2
A Konqueror weboldala

A Konqueror a KDE egy sokoldalú alkalmazása, mely egyben webböngésző, fájlkezelő és dokumentum nézegető is. Fejlesztői számos helyen hasonlóan valósították meg a program funkcionalitását, mint az Internet Explorerben/Netscape Navigatorban, vagy éppen a Windows Intézőben, ezzel is támogatva használatának könnyű elsajátíthatóságát.

Felhasználói felület[szerkesztés]

A Konqueror felhasználói felülete emlékeztet a Microsoft Internet Explorer-ére, viszont jóval testreszabhatóbb.

A navigációs funkciók (előre, vissza, frissítés stb.) mindig rendelkezésünkre állnak, és grafikus felületen beállítható a kívánt billentyűkombináció bármilyen művelethez.

A címsorban rendelkezésünkre áll az automatikus kiegészítés, mely egyaránt működik az előzményeknél a weben, támogatja a helyi könyvtárakat és fájlokat (fájlböngészés), ill. a keresési előzményeket.

A Konqueror rendelkezik a szövegfájlok előnézetének támogatásával, ez az a funkció, amikor a szöveges dokumentumok első pár sora alkotja magát a fájl ikonját. A kép és szöveg előnézeti támogatáson kívül/mellett képes a HTML-dokumentumokat is előnézeti képként megjeleníteni.

Böngésző[szerkesztés]

A Konqueror egy fejlett, független böngésző. Moduláris felépítése lehetővé teszi a jelenlegi és az új internetes technológiák, mint például HTML, Java, JavaScript, XML, Cascading Style Sheets (CSS), KHTML és SSL támogatásának gyors implementálását. Az összes fontosabb internetes szabványt támogatja. A projekt célja a W3, az OASIS és más hasonló szervezetek által kiadott összes nyílt szabvány támogatása, kiegészítve azoknak a de facto szabványként elfogadott funkcióknak a támogatásával, amelyek széles körben elterjedtek az interneten. Ez utóbbiak közé sorolhatók a kedvenc ikonok, az internetes kulcsszavak, az XBEL könyvjelzők is.

Fájlkezelő[szerkesztés]

A Konqueror segítségével böngészhetünk a számítógépünkön, akár a címsorba beírt útvonal alapján (pl.:/home/HV/download), akár a megjelenő fastruktúrában, illetve közvetlenül a fájllistában. Rengeteg beállítási forma létezik, így ízlés szerint magunkhoz igazíthatjuk a programot:

  • egypaneles böngésző
  • kétpaneles böngésző (mint a Midnight Commander)
  • lapozós böngésző
  • stb.

Fájlokkal dolgozhatunk, másolhatjuk, mozgathatjuk, törölhetjük, futtathatjuk, átnevezhetjük őket stb.

Dokumentum nézegető[szerkesztés]

A KParts, a KDE objektum komponens modellje, lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy komponenseket oszthassanak meg és beágyazhassák azokat egy másikba. A leghatékonyabb megvalósítását ezen módszernek a KOffice-ban és a Konqueror-ban tapasztalhatjuk.

A Konquerorban megtekinthetjük a weboldalakat, szöveges dokumentumokat, képeket, az összes KOffice alkalmazás által létrehozott dokumentumot stb.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]