Kon Szatosi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kon Szatosi
Született1963. október 12.
Japán Szapporo, Hokkaidó
Elhunyt2010. augusztus 24. (46 évesen)
Japán Tokió
Állampolgárságajapán
HázastársaKon Kjóko
Foglalkozásafilmrendező, forgatókönyvíró, mangaka, illusztrátor, animátor
IskoláiMuszasino Művészeti Egyetem
Kitüntetései
  • 2003 Sitges Film Festival (2003)
  • Winsor McCay Award (2019)
Halál okahasnyálmirigyrák

SablonWikidataSegítség

Kon Szatosi (今敏; Hepburn: Kon Satoshi?; Szapporo, 1963. október 12.Tokió, 2010. augusztus 24.) japán animációs filmrendező. A Muszasino Művészeti Egyetem Tervezőgrafika szakján végzett. Az egyetem alatt mangakaként debütált, de tehetségesebbnek bizonyult az animációs pályán. Többszörösen díjnyertes filmjei a Perfect Blue, Millenium Actress, Tokiói keresztapák és a Paprika. Kon Cujosi testvére, aki zenészként és gitárosként tevékenykedik.[1]

Élete[szerkesztés]

1963. október 12-én született Szapporóban. Körülbelül 3 éves korában az édesapját áthelyezték, így a család Hokkaidón belül Kusiroba költözött. A Sirojama általános iskola 4-dik évfolyamáig ott tanult, majd a családfő ismételt áthelyezése miatt visszaköltöztek Szapporóba. A tanulmányi eredményei romlásnak indultak, részben a környezetváltozás, részben azok elhanyagolása miatt. Kon szórakozásból már ekkor szeretett mangákat másolni. Az iskolában megismerkedett Takizava Szeihóval[* 1], aki valóban mangakának készült. Összebarátkoztak, de vele ellentétben Kon nem bízott abban, hogy valaha is mangakává válhat. 14 évesen az édesapját újból áthelyezték, így a család visszatért Kusiroba.

Váratlanul a tanulmányi eredményei javulásnak indultak, példás tanulóvá vált. Viszont az iskolában szigorú szabályok uralkodtak és ezt nem tudta elfogadni. Emiatt az iskola és a tanárok körében népszerűtlenné vált. Állítása szerint ebben az időszakban alakultak ki a személyisége legfőbb vonásai. Ugyanekkor a Space Battleship Yamato című anime nagy rajongója lett. Ezért az osztályban őt és még néhány lány osztálytársát Anime Alakulatnak csúfoltak. A többiek gúnyolódása közepette döntöttel el, hogy animátorrá válik.

A Kusiro Korjó középiskolában folytatta tanulmányait és új reménnyel szerette volna kezdeni az évet. De magassága, hosszú haja és kiváló tanulmányai miatt nem csak az iskolában, de több irányból is felkeltette a figyelmet. A fiúktól megtartotta a tisztes távolságot és inkább a lányok társaságát kereste, ami szintén gondokhoz vezetett. Másodikos korában a nyári szünet alatt felutazott Tokióba egyetlen testvéréhez, Kon Cujosihoz. Ott-tartózkodása alatt a Jojogi rajz felvételi előkészítőre járt. Ezután minden hosszabb szünetet kihasznált, hogy ott készüljön fel a vizsgára. A bátyjával nem volt bensőséges a viszonya, egyrészt a korkülönbség miatt. Másrészt Kon Cujosi a középiskola első évében megbukott, majd Tokióba költözött és elismert gitárossá vált. Így a két testvér nem töltött együtt sok időt.

1982-ben felvételt nyert a Muszasino Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszék Tervezőgrafika szakjára. Bár Kon szerint a ballagás idején nyugtalanító légkör uralkodott, de minden különösebb bántalmazás nélkül végzett a középiskolában. Az egyetemtől nem messze, Tokiótól nyugatra található Kodaira-sin belül Ogavamacsiba költözött, és ezután még 9 éveig ott élt. Az egyetem alatt szórakozásból mangákat rajzolt és elküldte a Young Magazine újságnak. A magazin Csiba Tecuja-díján[2] megnyerte az Júsú Sindzsin-só nagydíjat. A Toriko – Prisoner (1984) hozta meg neki ezt a sikert és ezzel együtt debütált. Ezután kezdett el azon gondolkodni, hogy mégis mangakává válhat. Mellékállásban újság illusztrátorként, ideiglenes mangaka asszisztensként dolgozott. Itó Szeiko[* 2] meghívására a Hot-Dog PRESS magazin[3] Gjókaikun Monogatari képregény előkészületeiben segédkezett. 1987-ben sikeresen lediplomázott.

Bejelentés nélkül továbbra is illusztrátorként, mangaka asszisztensként dolgozott, illetve rövid kéziratokat készített. Nehezen tudott megélni, és közben mentális- és alkohol-problémákkal küzdött. A Csiba Tecuja-díj után még kétszer lett díjazott a Carve (1985) és Horseplay (1987) című képregényeivel. A befolyó pénzből videólejátszót és videólemezeket vett, továbbá a barátaitól újabb videókat kapott kölcsön. Gyakran egész nap filmeket nézett és közben mértéktelenül fogyasztotta az alkoholt. A filmekről jegyzeteket készített, ami megalapozta a rendezői tapasztalatait. Mindeközben a Return to the Sea mangája fejezetenként a Young Magazine-ban jelent meg. Külön könyvként kiadták, így szerzői jogdíjhoz jutott. El szeretett volna költözni, de hepatitis A-t diagnosztizáltak nála. Két hétig kórházban feküdt és egy hónappal később tért vissza a munkájához.

Megismerkedett Ótomo Kacuhiroval[* 3], aki 1991-ben Kon története alapján megrendezte a World Apartment Horrort. Még ugyanebben az évben Kon manga adaptációt készített a filmhez. A bevételekből Musasinoba költözhetett és 4 évig ott élt. Ótomo Kacuhiro felelt a Ródzsin Z (1991) animációs film forgatókönyvéért és mechanikai tervezésért. Ismételten forgatókönyvíróként és rendezőként tevékenykedett az Emlékeken (1995). Kon mindkét animében kisebb munkákat vállalt el mellette. Ezzel együtt az első anime, amin dolgozni kezdett, az a Ródzsin Z volt. Az Emlékek első részének a forgatókönyvét ő írhatta meg, ami egy fontos lépés volt az életpályáján – felfigyeltek rá. Már ebben a részben megjelent az a jellegzetes vonás, ami végigkísérte a karrierjét. Nevezetesen az, hogy a valóságot egyedi módon összemosta a képzelet világával. Karrierjében a legnagyobb áttörést a Perfect Blue (1997) által szerezte meg, aminél szabad kezet kapott és először tevékenykedhetett rendezőként. A sikert tovább gazdagította a Millenium Actress (2001), a Tokiói keresztapák (2003) és a Paprika (2006). Mindegyik után számos díjat nyert el.

Ötödik filmje lett volna a The Dreaming Machine, amit a betegsége miatt már nem tudott befejezni. A film azóta is fel van függesztve az anyagi okok és egy rendező hiánya miatt, aki Kon képességeit felérné. Marujama Maszao, a Madhouse stúdió egyik alapítója kijelentette, hogy egyszer be szeretné fejezni a filmet.[4]

Egyéb befolyásoló tényezők[szerkesztés]

Filmek, zenék, animék, mangák, festmények és a színművészet is hatással volt rá. Az animék terén a Space Battleship Yamato, Galaxy Express 999, Mobile Suit Gundam, Future Boy Conan és a III. Lupin: Cagliostro kastélya.[5] Hazai téren az animációs filmrendező, Mijazaki Hajao, a mangakák sorából Tezuka Oszamu, Ótomo Kacuhiro, az írók közül Murakami Haruki és a filmrendező Kuroszava Akira is inspirálta.[6] Külön kiemelte Ótomo Kacuhiro Doumu (1980) című képregényét. Mivel lelkes filmrajongó volt, így nagy hatást keltett benne a nyugati kínálat is: George Roy Hill által megrendezett Az ötös számú vágóhíd[7] és Terry Gilliamtól az Időbanditák (1981), Brazil (1985) és a Münchausen báró kalandjai (1988).[8] Philip K. Dick több könyvét elolvasta. Az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című művét feldolgózó Szárnyas fejvadász szintén ihletet adott neki. Ez visszatükröződhet a Paprikában.[7]

Hiraszava Szuszumu zenéje is befolyásolta őt. Több mint húsz éve a rajongója volt. A Millennium Actress, Paranoia Agent és a Paprika filmzenéit ő készítette el.[9] A Paprika után a Tokiói Anime Díj (2007), Legjobb Zene kategóriában nyert díjat.[10]

Munkássága[szerkesztés]

Év Cím Típus Munkaterület
1984 Toriko – Prisoner Manga rajz, történetíró (szerző)
1985 Carve Manga rajz, történetíró (szerző)
1986 Baseball Brats Manga rajz, történetíró (szerző)
1986 Summer of Anxiety Manga rajz, történetíró (szerző)
1986 Focus Manga rajz, történetíró (szerző)
1987 Horseplay Manga rajz, történetíró (szerző)
1987 Day has Dawned Manga rajz, történetíró (szerző)
1987 Kidnappers Manga rajz, történetíró (szerző)
1987 Guests Manga rajz, történetíró (szerző)
1988 Waira Manga rajz, történetíró (szerző)
1988 Picnic Manga rajz, történetíró (szerző)
1989 Beyond the Sun Manga rajz, történetíró (szerző)
1989 Joyful Bell Manga rajz, történetíró (szerző)
1989 The Desert Dolphin Manga rajz, történetíró (szerző)
1989 The Adventures of Master Basho Manga rajz, történetíró (szerző)
1990 Return to the Sea Manga rajz, történetíró (szerző)
1991 World Apartment Horror Manga rajz, történetíró (szerző)
1991 Ródzsin Z Animációs Film kulcskocka animátor, látványterv
1992 Run Melos! Animációs Film kulcskocka animátor, látványterv
1993 Mobile Police Patlabor 2: The Movie Animációs Film látványterv, storyboard
1993 JoJo's Bizarre Adventure OVA 1 Anime kulcskocka animátor (2. rész), epizód rendező (5. rész), forgatókörny (5. rész), storyboard (5. rész)
1994 Seraphim – 266613336 Wings Manga rajz, történetíró (szerző)
1995 Opus (1995) Manga rajz, történetíró (szerző)
1995 Emlékek Anime forgatókönyv (1.rész), beállítások (1. rész), tervező grafikus, látványtervező
1997 Detatoko Princess Anime kulcskocka animátor (2. rész)
1997 Perfect Blue Animációs Film rendező, karakterdesign
1998 Master Keaton Anime kulcskocka animátor (15. rész)
2000 JoJo's Bizarre Adventure OVA 2 Anime beállítások
2001 Millennium Actress Animációs Film rendező, forgatókönyv, karakterdesign
2003 Tokiói keresztapák Animációs Film rendező, forgatókönyv, karakterdesign
2004 Paranoia Agent Anime rendező, storyboard (1, 9, 13. rész)
2006 Paprika Animációs Film rendező, forgatókönyv, Mr. Jinnai szinkronhangja
2007 Ani*Kuri15 Anime rendező (15. rész), színtervező (15. rész), storyboard (15. rész)
? The Dreaming Machine (felfüggesztett) Animációs Film rendező, forgatókönyv

Kitüntetései[szerkesztés]

Film Díjátadó Ideje Kategória Eredmény
Perfect Blue (1997) Fantázia Filmfesztivál 1997 Legjobb Ázsiai Film Győztes
Fantasporto Filmfesztivál 1998 Legjobb Animációs Film Győztes
Fantasporto Filmfesztivál 1998 Nemzetközi Fantázia Filmdíj – Legjobb Film Jelölt
B-Movie Filmfesztivál 2000 Legjobb Animációs Film Győztes
Millennium Actress (2001) Fantázia Filmfesztivál 2001 Legjobb Animációs Film Győztes
Fantázia Filmfesztivál 2001 Feltörekvő Díj Győztes
Sitges – Katalónia Nemzetközi Filmfesztivál 2001 Orient Expressz-díj Győztes
Tokiói Anime Díj 2003 Hazai Film Kategória Győztes
Mainichi Film Concours 2003 Ófudzsi Noburó-díj Győztes
Annie-díj 2004 Kiemelkedő Animációs Filmrendező Jelölt
Annie-díj 2004 Kiemelkedő Animációs Forgatókönyvíró Jelölt
Tokiói keresztapák (2003) Sitges – Katalónia Nemzetközi Filmfesztivál 2003 Legjobb Animációs Film Győztes
Sitges – Katalónia Nemzetközi Filmfesztivál 2003 Orient Express-díj – Külön Dicséret Győztes
Mainichi Film Concours 2004 Legjobb Animációs Film Győztes
Neuchatel Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál 2004 Közönségdíj Győztes
Neuchatel Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál 2004 Legjobb Ázsiai Film Győztes
Tokiói Anime Díj 2004 Legjobb Rendező Győztes
Tokiói Anime Díj 2004 Hazai Film Kategória Győztes
Paprika (2006) Montréali Nemzetközi Filmfesztivál 2006 Közönségdíj Győztes
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2006 Arany Oroszlán Jelölt
Fantasporto Filmfesztivál 2007 Kritikusok Díja Győztes
Newport Beach Film Filmfesztivál 2007 Animáció Győztes
Tokiói Anime Díj 2007 Hazai Film Kategória Győztes
Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál 2007 Legjobb Film Jelölt

Halála[szerkesztés]

2010. május 18-án a Muszasino Vöröskereszt Kórházban szerzett tudomást a betegségéről. A jelentés szerint a hasnyálmirigyrák végső szakaszába lépett, csontáttétek jelentkeztek, maximum fél évet jósoltak neki. A diagnózis előtt már megjelentek az első tünetek. 2-3 hónapja fájt a háta és a lábai. A jobb lábát nem tudta terhelni, így a járás nehezére esett. 2010. augusztus 24-én hunyt el. Másnap feltöltötték a búcsúlevelét a honlapjára. Ebben leírta az utolsó hónapjainak fontosabb eseményeit, illetve köszönetet mondott a rajongóknak és azoknak, akik segítették a munkáját. A betegségét nem hozta nyilvánosságra, ezért a halála sokakat megdöbbentett. A gyászszertartáson Hiraszava Szuszumu dalait játszották le. A koporsó szállításakor pedig a Millennium Actress betétdalát, a Rotationt.[11] Halála után nem sokkal az Animax levetítette a Tokiói keresztapákat és a Paprikát, a WOWOW csatorna pedig a Perfect Blue-t.[12] 2011-ben kiadtak egy gyűjtőkötetet Yume no Kaszeki néven, ami Kon 15 rövid mangáját foglalja össze.[13]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Tokiói Zokei Egyetemen végzett ipari formatervezőként. Mangáiban központi téma a második világháború, azonbelül híres a légicsaták kivitelezésében. Magyarul megjelent képregénye: Tűzharcos / A sötétség mélyén.
  2. Hot-Dog PRESS magazin szerkesztője, később íróként, zenészként és színészként tevékenykedik.
  3. Mangakaként, majd rendezőként és forgatókönyvíróként is dolgozik. Legnevesebb munkája az Akira.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 魂の玉座. konstone.s-kon.net. (Hozzáférés: 2019. május 5.)
  2. Csiba Tecuja Díjazottak. chibapro.co.jp. [2019. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 1.)
  3. Hot-Dog PRESS magazin. re-make-re-model.com. [2019. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 6.)
  4. Madhouse Founder Explains The Reason for Production Halt of Satoshi Kon's Dreaming Machine Film. crunchyroll.com. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  5. Interview 05 1998年2月 アメリカから「パーフェクトブルー」に関するインタビュー. konstone.s-kon.net. [2019. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 7.)
  6. Interview 23 2007年6月 アメリカから『パプリカ』について. konstone.s-kon.net. [2019. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  7. a b Interview with Satoshi Kon. web.archive.org. [2010. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 7.)
  8. Interview with Satoshi Kon, Director of Perfect Blue. web.archive.org. [2010. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 7.)
  9. Interview 23., 2007年6月 アメリカから『パプリカ』について. konstone.s-kon.net. [2019. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  10. Hirasawa Susumu - Awards. imdb.com. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  11. Hiraszava Szuszumu Twitter bejegyzése. Hiraszava Szuszumu. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  12. アニマックス 今敏監督の長編映画2作を追悼放映. animeanime.jp. [2013. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  13. Yume no Kaseki - Kon Satoshi Zentanpen. mangaupdates.com. [2015. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 14.)

Források[szerkesztés]