Kim Dzsvadzsin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kim Dzsvadzsin
Született1889. december 16.
Hongseong County
Elhunyt1930. január 24. (40 évesen)
Hailin
Állampolgársága
Házastársa
  • Oh Suk-geun
  • Na Hye-guk
GyermekeiKim Du-han
Foglalkozása
  • önéletrajzíró
  • politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Kim Dzsvadzsin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kim Dzsvadzsin, írói álnevén Pekja (hangul: 김좌진handzsa: 金佐鎭, RR: Kim Chwa-chin?; Hongszong, 1889. december 16.Csilin, 1930. január 24.) koreai politikus és a függetlenségi mozgalom résztvevője, a koreai anarchizmus képviselője, akit gyakran emlegetnek a „koreai Mahnóként”.

Élete[szerkesztés]

Származása és családja[szerkesztés]

Kim Dzsvadzsin az andongi Kim-vérvonalból származott, édesapja Kim Hjonggju volt. Családja jó körülmények között élt. Amikor Kim 18 éves volt, 50 családot szabadított ki a rabszolgaságból, és nyilvánosan elégette a rabszolga-nyilvántartást, majd minden családnak földet adott, ahol élhetnek. Ez volt az első rabszolga-felszabadítás a modern Koreában[forrás?].

  • Édesapja: Kim Hjonggju
  • Első felesége: O úrhölgy
  • Második felesége: Kim úrhölgy
  • Fia: Kim Duhan

Tevékenysége[szerkesztés]

Kim Dzsvadzsin a korai időktől kezdve felismerte, illetve ellenezte a japán imperializmust. 1919-ben alapította meg az északi hadsereg katonai közigazgatási hivatalát (북로군정서군, 北路軍政署軍); valamint katonai kiképzőtábort is hozott létre.[1] Korea japán megszállását, valamint a japánok elleni 1919-es március 1-i mozgalmat követően koreai szabadcsapatok vették fel a harcot a japán hadsereggel Korea, valamint Mandzsúria területén. A Kim Dzsvadzsin vezette északi hadsereg 1920 októberében csapott össze a japán császári erőkkel a mandzsúriaiCsingsanli (koreaiul: 청산리, Cshongszanli) mellett.

Kim Dzsvadzsin ezután egy végrehajtó bizottság élére került, s e pozíciójában próbálta összefogni a különféle függetlenségi csoportokat Kínában és Mandzsúriában. 1925-ben Sinmin néven, egy volt kínai prefektúra területén önálló tartományt hozott létre az általa vezetett anarcho-kommunista közösség számára. Sinminből kiindulva vezetett gerillacsapatokat és támadásokat a japánok ellen. Noha a japán hadsereg mind tapasztalatával, mind felszereltségével felülmúlta a koreai szabadságharcosokat, Kim sikeresen megvédelmezte a sinmini anarchista közösséget.

Kim Dzsvadzsin 1930. január 24-én vesztette életét, amikor a japán gyarmati kormányzat megbízásából merényletet követtek el ellene egy észak-mandzsúriai rizsmalom mellett.[1]

Halála után az anarchista mozgalom nehéz helyzetbe került mind Mandzsúriában, mind Koreában. A Sinmint két frontról érte támadás: délről japán csapatok, míg északról egykori szövetsége, a kínai szovjet köztársaság küldött csapatokat a koreai anarchisták ellen. 1932 nyarára a Sinmin legfontosabb vezetőit megölték, a közösség megszűnt, tagjai illegalitásba kényszerültek.

A koreai függetlenségi mozgalom vezetőjeként Kim Dzsvadzsin Északon és Délen egyaránt elismert történelmi szereplő. 1991-ben helyreállították szülőházát; a cshongszanli csatában aratott győzelmére minden év októberében ünnepség keretében emlékeznek meg .

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kim Dzsvadzsin életrajza angolul. About Hongseong. [2015. december 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kim Chwa-chin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Ha Ki-rak. History of the Korean anarchist movement. Seoul: Anarchist Publishing Committee.