Kelemen Márta (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kelemen Márta
Életrajzi adatok
Művésznév Marta Farkas
Barbara Gabor
Született 1943június 20. (77 éves)
Hatvan
Származás magyar magyar
Pályafutása
Híres szerepei Anita Leonard Bernstein: West Side Story
Tangolita; Daisy Ábrahám Pál: Bál a Savoyban
Maya Fényes Szabolcs: Maya

Kelemen Márta (Hatvan, 1943. június 20. –) magyar színésznő, énekesnő.

Életpályája[szerkesztés]

A konzervatórium ének szakát végezte el. 1966-ban a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, itt 1971-ig volt szerződésben. 1973-ban Münchenben, 1974-1975-ben Bázelben vendégszerepelt. Erről az alábbiakat nyilatkozta:

„ Két évadot töltöttem Pécsett, amikor szerződést kaptam egy kéthónapos nyugat-németországi vendégszereplésre. És különös, hogy miközben a szerződésem szerint ott táncdalénekesnőként léptem fel, azt ajánlották, hogy jelentkezzek előéneklésre a frankfurti operában, ahol éppen egy nemzetközi gárdát szerződtettek a készülő West Side Story produkcióhoz. A meghallgatás után legnagyobb örömömre egyéves szerződést kaptam, s hamarosan meg is kezdődtek a próbák a baseli színházban. A darabban Anitát játszottam, s a turné során végigutaztuk az NSZK-t, Svájcot, és Ausztriát Közben elkészült egy lemezem is a BASF-cégnél. 1975-ben jöttem haza, és mivel nemsokára megszületett a kislányom, az újabb, most már Münchenből érkezett ajánlatot nem fogadtam el. Itthon maradtam... [1] Felléptem időközben Varsóban, Párizsban, Algírban és Oránban, de legtöbbször persze - a szerződés értelmében - az NSZK-ban. Olyan kitűnő menedzser szervezte meg a munkámat, mint Stefan von Baransky, aki már sok jónevű énekest indított el a pályán. Kintlétem egyik legszebb és legsikeresebb állomása a Nürnbergi Sajtófesztivál volt, amelyen (a sajtóvisszhang szerint) igen jó eredménnyel szerepeltem és barátságot kötöttem a bűbájos Rita Pavone-val...[2]

A BASF-hanglemezeken Barbara Gabor néven, táncdalénekesnőként Európa-szerte Marta Farkas néven szerepelt. 1977-től a Miskolci Nemzeti Színház, 1980-tól a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt. Musicalszínésznőként és operettek szubrett szerepeiben aratta legnagyobb színházi sikereit.

Fontosabb színházi szerepeiből[szerkesztés]

Filmek, tv[szerkesztés]

  • NSZK, lengyel, csehszlovák tv-show-k
  • Die Försterchistel (München, operafilm - német nyelven)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pesti Műsor (33. évfolyam) 15. szám - 1984. április 11-18. 61. oldal - Kelemen Márta
  2. Ország-Világ, 14. évfolyam, 20. szám (1970-05-20), 16-17. oldal /