Katona József Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katona József Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésKecskemét
Magyarország
CímVasútpark, Katona József park, Bethlen krt. 6.
Alapítva
IgazgatóRosta Szabolcs
TulajdonosKecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Elhelyezkedése
Katona József Múzeum (Magyarország)
Katona József Múzeum
Katona József Múzeum
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 54′ 49″, k. h. 19° 41′ 58″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 49″, k. h. 19° 41′ 58″
Térkép
A Katona József Múzeum weboldala

A Katona József Múzeum Kecskemét kulturális intézménye a Vasútparkban.

Története[szerkesztés]

1898-ban a városi tanács elhatározta, hogy múzeumot és könyvtárt alapít. A gyűjtemény a Városházába került, dr. Szilády Károly főlevéltárnok irányításával. A régészeti, néprajzi, 1904-től képzőművészeti gyűjtemény 1923-ban a két oldalszárnnyal kibővített nyári kaszinóba költözött, amely 1875 körül László Károly tervei alapján épült. A következő évben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Felépítése[szerkesztés]

A Katona József Kecskemét városa főjegyzőjéről, a magyar dráma nagy alakjáról elnevezett intézményben jelenleg képzőművészeti, régészeti, néprajzi, játék- és orvostörténeti gyűjtemény tekinthető meg. A csaknem százezer tételes régészeti gyűjteményben számottevő bronzkori, avar és honfoglalás kori tárgyak szerepelnek például a kunbábonyi avar fejedelmi aranyleletek.

Képzőművészeti gyűjtemény[szerkesztés]

Főként 19–20. századi magyar műveket mutat be, Magyarország egyik legkvalitásosabb közgyűjteményeként. Manapság kortárs magyar képzőművészeti alkotásokat gyűjt.[1]

Néprajzi gyűjtemény[szerkesztés]

Kecskemét és vonzáskörzetének az elmúlt két évszázad tradicionális parasztpolgári és pásztoréletét reprezentálja a tiszai halászat, a puszták pásztorélete, a tanyasi növénytermesztés és állattenyésztés, a szőlőművelés, a népi mesterségek, a háztartás és lakáskultúra, a népi textilipar- és viseletkultúra bemutatásával. Kerámiagyűjteménye az alföldin kívül a felvidéki, észak-magyarországi, dunántúli, erdélyi és partiumi kerámiaművességet is bemutatja.

Játéktörténeti gyűjtemény[szerkesztés]

Közel 60 000 muzeális tárgya között az őskori csigacsontjátékok, népi játékok, igényes polgári gyári játékok, az iparművészet egyedi játékszerei, a gyermekirodalom, a játékgyűjtemények és a bűvészet irodalmának jeles képviselői is megtalálhatóak.

Orvos- és Gyógyszerészettörténeti gyűjtemény[szerkesztés]

1985 januárjában a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszerészettörténeti Szakgyűjtemény és a Megyei Orvostörténeti Gyűjtemény egyesítésével és múzeumi átvételével jött létre Lóránd Nándor gyógyszerész és Réthy Aladár laboratóriumi főorvos közreműködésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Képzőművészeti gyűjtemény. [2019. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 30.)

Források[szerkesztés]